Otvorena multimedijalna izložba “Prva dama srpske književnosti” u KS “Eđšeg”

KC Eđšeg
NOVI SAD – Izložba o životu i delu srpske spisateljice i prve žene akademika u srpskoj književnosti–Isidore Sekulić, pod nazivom „Prva dama srpske književnosti“ koju Gradska biblioteka u Novom Sadu organizuje u okviru međunarodnog projekta „Kulturna ruta žena pisaca“ (WWR–Women Writers Route) otvorena je u Kulturnoj stanici „Eđšeg“.

Prisutnima su se tom prilikom obratili direktor Gradske biblioteke Aleksandar Jokanović, projektni menadžer WWR Mateja Jančar, pomoćnica direktora Gradske biblioteke i jedna od autorki izložbe Dragana Drobac Milošević, viši savetnik u Ministarstvu kulture i član Programskog saveta WWR Mladen Vesković, kao i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

– Isidora Sekulić je jedna od žena koje su vanvremenski uzor, inspiracija i motivacija, ali i podsetnik da uvek moramo imati na umu one autentične koji se delom i harizmom ličnosti ističu za slavu čitavog naroda, pa i čovečanstva. Jedna od takvih heroina jeste naša književnica, prva žena akademik i čestitam Gradskoj biblioteci što je izabrala da je predstavi u okviru ovog međunarodnog projekta. U godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, nije moglo a da se ovako nešto ne dogodi, da ne podsetimo na veliku Isidoru Sekulić, našu Vojvođanku koja je deo školovanja provela i u Novom Sadu. Siguran sam da će posetioci uživati u ovoj multimedijalnoj izložbi u jednoj od naših Kulturnih stanica. Kao Grad i Uprava za kulturu, nastavićemo da podstičemo razvoj kulture, da jačamo kapacitete u oblasti kulture i da podržavamo kvalitetne projekte, bazirane na istinskim ljudskim vrednostima – naglasio je Dalibor Rožić.

Kako je rečeno na otvaranju, Gradska biblioteka u Novom Sadu, kao nosilac projekta bila je vođena željom da putem međunarodne saradnje ponudi afirmativan prikaz lika i dela, kao i hronologiju života najumnije Srpkinje ikada, kao i povezanih destinacija koje su obeležile književničin život (Mošorin, kao rodno mesto i Beograd, kao njena kasnija životna destinacija). Multimedijalna izložba je pripremana na osnovu kataloga i virtuelnog prikaza radne sobe Isidore Sekulić.

Izložba traje do 14. novembra 2022. godine, a biće dostupna svakog dana u periodu od 11.00 do 12.00 i od 17.00 do 18.00 časova. Gradska biblioteka upriličiće organizovane posete učenika novosadskih osnovnih i srednjih škola, s obzirom na edukativni karakter izložbe i prijemčivost multimedijalnog pristupa.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: