logo transparend vojvodina uzivo

Otvorena izložba „Preobražaj“ Nine Peleš u Opovu

OPOVO  – U okviru likovnog programa opovačke Galerije „Jovan Popović“, otvorena je treća ovogodišnja izložba pod nazivom „Preobražaj“ čiji je autor beogradska umetnica Nina Peleš, koja je radni vek provela u Londonu.

U pitanju je prva samostalna izložba ove umetnica u Srbiji, a samu postavku čini više od 70 radova, što postavci daje dodatni vizuelni efekat.

„Intenzivnim koloritom i provokativnom figuracijom Nina Peleš napušta paradigmu umetnosti modernog i postmodernog doba koja je zasnovana na isticanju važnosti koncepta i značenja naspram čulne izražajnosti. Dok stvara prepušta se „diktaturi podsvesti“ ulazeći u meditativno stanje koje joj dozvoljava da sledi skrivenu sliku emocionalno, ali i kognitivno“, rekla je u prikazu izložbe istoričarka umetnosti Ivana Milinković.

Izložbu su otvorili direktorka Galerije Katarina Nikolić Ralić, istoričarka umetnosti Ivana Milinković i autorka, koja je izrazila zadovoljstvo prijemom i prostorom u kojem izlaže.

„Nijedna moja slika nije definitivno završena, čak i ako je vidite na zidu, osim ako je neko kupio i odneo od mene. Imam faze kada jednu sliku radim opet na potpuno drugi način. U principu puštam da me podsvest vodi kada radim sliku i prolazim kroz taj „preobražaj“ i zbog toga se ova izložba tako i zove“, izjavila je umetnica Nina Peleš.

Izložba je otvorena do 17. maja.

Nina Peleš svoje figure smešta unutar različitih teritorijalnih, političkih, socijalnih i emocionalnih kategorija ističući time ambivalentnost samospoznaje. Njene intenzivne slike, na kojima se osobine (prikazanih) subjekata umnožavaju i međusobno prožimaju, personifikuju sve slojeve sopstva jedne individue. Ti slojevi u potpunosti predstavljju ličnost same umetnice, ali i onog koji ih posmatra.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.