logo transparend vojvodina uzivo

Otvorena izložba „Portreti patrijarha Pavla“ u Opovu

OPOVO – Izložba „Portreti patrijarha Pavla“ otvorena je sinoć u galeriji „Jovan Popović“ u Opovu. Postavku čine 33 fotografije, čiji je autor Hadži Marko Vujičić.

Inače, ovu fotografsku kolekciju autor je poklonio muzeju u Mladenovcu, a izlagana je u desetak gradova širom Srbije.

Izložbu je otvorila direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, a pored nje su govorili autor izložbe Hadži Marko Vujičić, viši kustos Muzeja grada Beograda i direktor Odeljenja u Mladenovcu Velibor Katić i opovački sveštenik, protonamesnik Željko Milovanov, koji je bio i inicijator organizovanja ove izložbe u Opovu.

Svi zajedno zahvalili su se domaćinu izložbe, direktorki Nikolić i njenim saradnicima, a najviše reči je bilo o samoj fotografskoj kolekciji i životu i delu patrijarha Pavla.

Vujičić je kao fotograf i urednik fotografije u redakciji novina Srpske patrijaršije često slikao patrijarha Pavla.

„Fotografije blaženopočivšeg patrijarha Pavla nastale su u periodu između 2003. i 2009. godine. Nastale su u raznim momentima, uglavnom na arhijerejskim liturgijama koje je služio blaženopočivši patrijarh Pavle“, kaže Vujičić.

 

 

Autorovo poznanstvo sa patrijarhom datira od 1995. godine kada je bio učenik bogoslovije „Sveti Sava“ u Beogradu koju je patrijarh često posećivao, a nastavilo se i kasnije kada je Vujičić pratio patrijarha za izveštavanje novina Srpske patrijaršije.

„On je bio jako skroman čovek. Čestit i skroman čovek koji je uvek gledao da nekog ne povredi. Kada bi ga neko nešto pitao on je gledao kako će da odgovori – odmereno i iskreno. Kada je pričao sa decom pričao bi kao dete, kada je pričao sa odraslima pričao je jezikom jevanđelja. Malo ljudi zna za patrijarha Pavla da je on bio jedan od članova Komisije za prevod Svetog pisma i da je on bogoslužbenu knjigu o Srbima svetiteljima (Srbljak) upravo patrijarh Pavle sastavljao. Jako se interesovao za nauku, za medicinu, sam je sebi pripremao obroke, pio je dosta čajeve i koprivu, puno je bio u postu i molitvi, povlačio se. Voleo je da vrši bogosluženje u malim crkvama po Beogradu“, rekao je o patrijarhu Vujičić.

Tokom izložbe nastupio je pevač i gitarista Sava Lazaraov iz Pančeva, koji je izveo set duhovnih pesama.

Izložba će biti otvorena do 29. aprila.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.