Otvorena izložba originalnih arhivskih dokumenata “Odjeci Prvog srpskog ustanka kroz dokumenta Arhiva Vojvodine i Istorijskog arhiva Grada Novog Sada”

NOVI SAD – U prisustvu brojnih kolega i prijatelja, danas je u Arhivu Vojvodine svečano otvorena izložba originalnih arhivskih dokumenata “Odjeci Prvog srpskog ustanka kroz dokumenta Arhiva Vojvodine i Istorijskog arhiva Grada Novog Sada” autora Dejana Jakšića i Vladimira Ivaniševića, arhivskih savetnika u Arhivu Vojvodine.

Muziku za izložbu komponovao je mladi nadareni Matija Jamina, kompozitor i muzički producent iz Beograda.

Foto: Ustupljena fotografija

– U predstavljenoj arhivskoj građi nailazimo na podatke o odjecima ustanka u Austrijskoj carevini i o neraskidivoj vezi Srba sa obe strane Save i Dunava. O vrednoj izložbi, koja sadrži preko 50 originalnih arhivskih dokumenata iz fondova Arhiva Vojvodine i Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, govorili su i Petar Đurđev i prof dr Vladan Gavrilovic. Izložbu smo priredili u čast Dana državnosti, ustanovljenog u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 15.februara 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, čime je započela srpska revolucija koja je, nakon 10 godina, dovela do stvaranja prve slobodne države na Balkanu – istakli su iz Arhiva Vojvodine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.