logo transparend vojvodina uzivo

Otvorena izložba „Iz ženskog ugla“ u galeriji Kuće Vojnović u Inđiji

INĐIJA – Кulturni centar Inđija priredio je u Galeriji Кuće Vojnovića izložbu „Iz ženskog ugla“, predstavljajući 13 znamenitih žena iz naše istorije koje su dale nemerljiv doprinos srpskom društvu i kulturi.
Foto: Vojvodina uživo

Posetioci izložbe imaće priliku da se upoznaju sa radom i biografijama: sestara Ninković (Milica i Anka), Danicom Jovanović, Nadeždom Petrović, Dragom Spasić, Milkom Marković, Sultanom Cijuk, Ilom Кofler, Marom Bogdanović Rosandić, Zuskom Medvjeđovu, Anicom Savić Rebac, Ankicom Oprešnik i Zdenkom Živković. Uvodno izlaganje o samoj tematici izložbe kao i o njeno značaju iznela je Ružica Jovanović direktorica Kujlturnog centra Inđija.

Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

Izložbu je otvorio državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović koji je tom prilikom istakao da je poznato koliko se danas govori o potrebi svestrane afirmacije žena i njihovog stvaralaštva u Srbiji, kao i njihovom ravnopravnom uključivanju u sve segmente našeg društva, ali da se ponekad ne stiče utisak da pre naših dana s tim u vezi nije bilo iskoraka, kao da je staranje o ravnopravnosti građana i građanki nešto što od nedavno postoji.

Foto: Vojvodina uživo

„Ova izložba skreće pažnju na taj proces, ali, što je još važnije, i na imena nadarenih žena koje su svaka na svoj način dale trajni doprinos srpskoj kulturi“, rekao je Ivanović.

Dodao je da njihove aktivnosti, umetnička dostignuća i preokupacije u kulturnom i intelektualnom životu naše zemlje, od šeste decenije 19. do početka 21. veka, pokazuju značaj njihovog delovanja za srpsko društvo.

Foto: Vojvodina uživo

„Njihove zajedničke karakteristike bile su otvoreno postavljanje umetničkih i društvenih ciljeva, odlučnost da ih kreativnošću ostvare i da se talentom i znanjem nametnu kao ravnopravne članice društva, ali i da budu kreativne ličnosti sposobne da društvo vode napred, ne obazirući se na prepreke koje im je to isto drušvo postavljalo. Gledajući u ovakve primere iz prošlosti svakako ćemo i mi lakše ići u budućnost, zajedno sa tako brojnim talentovanim i odlučnim ženama koje u mnogim segmentima odlučno vode Srbiju napred“, poručio je Miodrag Ivanović.

Foto: Vojvodina uživo

Ispred Opštine Inđija prisutne je pozdravi Nemanja Milojević, šef kabidenta predsednika opštine Inđija kao i Mirjana Hemun koja je govorila kao predsednica Odbora za kulturu Nacionalnog saveta Čeha u Republici Srbiji, upoznajući prisutne sa delatnostima ovog odbora i radom Saveta.

Foto: Vojvodina uživo

Posle ceremonije otvaranja autorka izložbe dr Jasna Jovanov je posetioci provela kroz izložbu upoznajući ih detaljno sa svakom od 13 žena čiji rad i dela su obrađeni na ovoj izložbi.

Foto: Vojvodina uživo

Izložba koju Кulturni centar Inđija realizuje u saradnji sa autorkom dr Jasnom Jovanov iz Novog Sada i Češkom besedom Novi Sad, biće otvorena do 12. maja 2024. godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.