logo transparend vojvodina uzivo

Otvorena izložba fotografa Rajka R. Karišića u Opovu

OPOVO – U Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu otvorena je izložba fotografija Rajka R. Karišića „50 godina fotografije – Moj izbor“ koja obuhvata šest ciklusa objavljenih u njegovoj monografiji “Karišić – 50 godina kontinuiranog bavljenja umetnošću”.

Zbog bolesti autor je bio sprečen da dođe tako da je izložbu otvorila direktorka galerije Katarina Nikolić Ralić.

„Rajka zanimaju sve scene, svi ljudi, svi predmeti, sve ono na šta je svetlo palo a fotoaparat u ruci spreman da prihvati ono što se od površine odbilo. Staro i novo u preplitanju, predmeti i običaji koje skoro da više i ne prepoznajemo, a prema kojima autor snimcima upire svoj fotografski prst u skoro sizifovskom pokušaju da nas ubedi da moramo da obratimo pažnju ili bar da se jedan trenutak posvetimo onome šta je stavio pred nas“, napisao je Milan Živković u uvodu kataloga izložbe.

U postavci izložbe nalazi se 37 fotografija i četiri crteža tematski podeljenih u šest ciklusa: morske impresije, iz albuma uspomena – Staro selo – Sirogojno, portreti, šapat kolja, dron – pejzaži i Hilandar.

Rajko R. Karišić je član Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine (UPIDIV) i Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Do sada je imao preko 130 samostalnih izložbi, uz učešće na preko dve stotine likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu i realizovao 166 autorskih fotomonografija i knjiga za druge umetnike kao i 33 minimonografije manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve. Za svoj sveukupni rad na polju umetničke i primenjene fotografije dobio je  više desetina nagrada i priznanja.

 

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.