Otvoren Treći javni poziv programa „50:40:10“

Raspisan je Treći javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, a zainteresovani od 4. decembra mogu da šalju prijave za dostupna sredstva koja iznose od 25.000 do 400.000 evra.

Ovaj projekat se finansira uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke (SB) po finansijskom modelu 50:40:10.

Ovaj model znači da je 50 odsto od ukupne vrednosti investicije sa pripadajućim porezima bespovratno, 40 odsto finansira se iz kredita poslovnih banaka, dok je obavezno učešće samih poljoprivrednika 10 odsto.

Direktni korisnici Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji su fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević kazala je da je primarni cilj ovog projekta da osnaži poljoprivredne proizvođače koji žele da ojačaju svoje kapacitete.

– Za Treći javni poziv koji je danas raspisan opredeljeno je ukupno 750 miliona dinara i ta sredstva su namenjena privrednim subjektima, preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama koje se bave otkupom poljoprivrednih proizvoda, radi dalje prerade, dorade, skladištenja, distribucije i prodaje na tržištu – kazala je ona.

Prema rečima Đurđevićeve, novina ovog novog javnog poziva je da se prijave podnose isključivo elektronskim putem preko sajta Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije (www.scap.rs) i Uprave za agrarna plaćanja (www.uap.gov.rs), a sve je u skladu sa digitalizacijom koju je Ministarstvo poljoprivrede započelo u ovoj godini uvođenjem e-agrara.

– Imamo jako veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača za ovaj projekat odnosno za model finansiranja 50-40-10, gde je na samom početku realizacije investicije, poljoprivredni proizvođač u obavezi da uloži 10 odsto – kazala je ona.

Dodala je i da se trenutno sa Svetskom bankom razgovara da se obezbede dodatna sredstva od 100 miliona evra koje će omogućiti još javnih poziva i zajedničko učešće sa tom finansijskom institucijom kako bi se ojačala poljoprivredna proizvodnja u Srbiji.

– Ovde se stvarno radi o dobrom i pravom projektu, tako da pozivam poljoprivredne proizvođače da se uključe u njega, pre svega zbog odličnog modela sufinansiranja – kazala je ona.

Koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije Milan Stevanović kazao je da od marta prošle do oktobra ove godine investirano 45 miliona evra u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u sektorima voćarstva, povrtarstva, stočarstva i proizvodnje meda i akvakulture.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

– S obzirom na to da se zna da samo šest odsto naših poljoprivrednika koristi finansijske instrumente poljoprivrednih kredita, nama je zadovoljstvo to što su naši poljoprivrednici putem ovog projekta, tačnije njih 85 odsto po prvi put koristili jedan finansijski instrument kao što je poljoprivredni kredit – kazao je on.

Prema rečima Stevanovića, u narednim godinama očekuje se nastavak finansiranja Projekta konkurentne poljoprivrede i da će biti nastavljena saradnja sa primarnim poljoprivrednim proizvođačima, ali i sa prehrambenom industrijom, gde će značajna sredstva biti investirana u digitalizaciju, inovacije i unapređivanje poljoprivrednog sektora.

Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije nastao je 2020. na inicijativu resornog ministarstva i uz finansijsku podršku SB, a u cilju osnaživanja mikro, malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača i preduzeća, ali i unapređenja celokupne poljoprivredne proizvodnje i konkurentnosti Srbije.

Do sada je poljoprivrednicima dodeljeno 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, odnosno u proseku od 10.000 do 200.000 evra po korisniku.

U okviru prvog javnog poziva namenjenoog proizvođačima voća, povrća, grožđa i cveća potpisano je 873 ugovora, dok je drugi poziv bio namenjen za primarnu stočarsku proizvodnju i to u oblastima proizvodnje mleka, mesa, pčelarstva i akvakulture i potpisano je ukupno 525 ugovora.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.