Otvoren carinski referat u Svilajncu

SVILAJNAC – U opštini Svilajnac danas je zvanično otvoren carinski referat, koji predstavlja krunu decenijskog rada na unapređenju privrednog ambijenta.

Nakon stvorenih svih preduslova, kao što su izgradnja i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, otvaranje Slobodne zone Svilajnac, proces se zaokružuje otvaranjem carinskog referata koji će privrednicima omogućiti brže, efikasnije i ekonomičnije poslovanje.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Potreba za novim carinskim referatom pojavljuje se usled privrednog rasta u Svilajncu i u Pomoravskom okrugu. Upravo jedan od ključnih zadataka u radu carinskih službenika jeste podrška privredi u spoljnotrgovinskom poslovanju, kroz brže, jednostavnije i transparentnije carinske procedure, istakao je direktor Uprave carina Republike Srbije Branko Radujko:

”Zahvaljujući snažnom i uverljivom zalaganju ljudi koji vode Svilajnac, od danas će izvoznici i uvoznici iz Svilajnca i okoline znatno lakše i brže poslovati. Carinski službenici radiće ovde vredno i savesno, pružaće brzu i pravno izvesnu administrativnu podršku. Od privrednika očekujemo, a u to i ne sumnjamo, da posluju zakonito i da njihov posao i prihodi stalno rastu, za dobrobit njihovih zaposlenih, Svilajnca, Pomoravskog okruga i cele naše Srbije i naše sve snažnije ekonomije”, naglasio je Radujko.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović istakao je da opština Svilajnac godinama beleži rast suficita spoljnotrgovinske razmene:

”Pre deceniju privreda Svilajnca praktično nije postojala. Nije bilo industrijskih zona, nije bilo fabrika, a opština Svilajnac beležila je deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Za deset godina utrostručen je obim uvoza-izvoza. Za 11 meseci 2022. godine ostvarili smo rekordan obim spoljnotrgovinske ramene od više od 153 miliona dolara, sa suficitom od 14 miliona dolara i imamo 53 izvoznika. Svi ovi podaci su podstrek i nekim budućim ili potencijalnim investitorima da u opštini Svilajnac imaju dobrog partnera i svu logističku i tehničku podršku. Takođe, carinski referat služiće i građanima jer opština Svilajnac ima veliki broj stanovnika na privremenom radu u inostranstvu, koji će od sad moći da svoju robu carine u Svilajncu”, izjavio je Milanović.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Kompanija ”Vossloh Schwabe” sa oko 500 radnika jedan je od najvećih izvoznika sa teritorije opštine Svilajnac. Generalni menadzer ove kompanije Miljan Spasić rekao je da su do sada imali odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom:

”Za nas privrednike je carinski referat od izuzetne važnosti jer nam skraćuje vreme administracije i olakšava poslovanje. Carina nam je sada na pet minuta, što mnogo olakšava ceo proces”, izjavio je Spasić.

Još jedna kompanija čija je kompletna proizvodnja namenjena izvozu je Regent, čiji predstavnik Darko Hinić naglašava izuzetnu saradnju sa opštinom Svilajnac:

”Imali smo veliku podršku lokalne samouprave od samog početka našeg poslovanja, zaključno sa otvaranjem carinskog referata, na čemu bih zahvalio i Upravi carina Republike Srbije”, izjavio je Hinić.

Carinski referat Svilajnac biće na usluzi svakog radnog dana od 9 do 17 časova.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: