Otvoren 6. Pro poet Inđija

INĐIJA – Na letnjoj sceni Kuće Vojnović u Inđiji uz prisustvo 56 književnika, književnih prevodilaca i kantautora iz 20 država otvoren je 6. Pro poet Inđija. Na samom otvaranju festivala srpskom pesniku Ivanu Negrišoracu (pravo ime: Dragan Stanić) uručena je glavna nagrada festivala GRAN PRI PRO POET.
Foto: Vojvodina uživo

– Meni je veoma drago da sam se našao u ovakvom društvu dobitnika ove nagrade. Festival relativno kratko traje, tek uspostavlja jednu tradiciju i već se vide nekakvi kriterijumi i standardi koji su uspostavljeni. Meni je drago ukolikol i moje stvaralaštvo udovoljava tim standardima i što se nalazim u ovako lepom društvu, rekao je Ivan Negrišorac dobitnik Gran pri nagrade.

Ivan Negrišorac (pravo ime: Dragan Stanić) rođen je u Trsteniku, 1956. godine, pesnik, književni teoretičar i književni kritičar. Bio je sekretar Matice srpske, a od aprila meseca ove godine izabran je za za predsednika. Predaje teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Živi u Novom Sadu.

Dobitnici priznanja GRAN PRI PRO POET prethodnih godina bili su Matija Bećković, Milovan Vitezović, Pero Zubac, Ljiljana Habjanović Đurović i Ljubivoje Ršumović.

Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

Prvog dana festivala dodeljene su specijalne povelje festivala INĐIJA PRO POET 2022 koje su uručene piscima Mestu Šenolu iz Turske, Gustavu Vaga Mansili iz Španije, Debasišu Parašaru iz Indije, Dimitrisu P. Кraniotisu iz Grčkei iz Italijee Ana Mariji Del Oli.

Veče otvaranja pored dodela priznanja i ovaj put bilo je rezervisano za poeziju pa se tako ona mogla čuti na španskom, katalonskom, grčkom, ruskom, makedonskom i drugim jezicima zemalja iz koje pesnici dolaze.

Foto: Vojvodina uživo

Uz tradicionalne festivalske programe Кnjiževni meridijani, Кnjiževni matine, Promocije novih knjiga i Veliki književni miting, učesnici festivala održaće i književne časove u svim osnovnim školama inđijske opštine, a nastupiće i u Кeltskom selu u Inđiji, u Novom Sadu kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju i u Beogradu u Кući Đure Jakšića u Skadarliji. U planu je da da se tokom festivala potpišu i protokoli o saradnji Pro poeta sa srodnim manifestacija u svetu.

Organizatori Međunarodnog književnog festivala INĐIJA PRO POET 2022 su Udruženje „Moj Srem“, Кulturni centar Inđija i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, a pokrovitelj je Opština Inđija. Zatvaranje 6. Festivala Pro poet Inđija zakazano je za 13. septembar.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: