Otvara se američka srednja škola u Novom Sadu

NOVI SAD -Američki institut, u saradnji sa Akademijom Tornton iz Mejna, otvara privatnu i nezavisnu dnevnu školu i internat za učenike od 9. do 12. razreda.

Osnovana 2022. godine, AITA predstavlja jednu od najsavremenijih srednjoškolskih ustanova u ovom delu Evrope.

AITA će u školsku 2023/24 upisivati učenike 9. i 10. razreda, a nude program dvostrukog upisa za đake iz Srbije, ali i strane državljane.

Foto: Vojvodina uživo

Nastavni plan i program koji dele s Tornton akademijom akreditovan je u SAD i koriste ga za razvijanje funkcionalne pismenosti svojim učenicima u Srbiji i upotrebljivo srednjoškolsko obrazovanje shodno eri u kojoj danas živimo.

Akademija Tornton osnovana 1811, akreditovana je od strane Udruženja škola i koledža Nove Engleske (NEASC) koje uključuje i: Nacionalnu asocijaciju nezavisnih škola (NAIS), Udruženje internata (TABS), Nezavisno udruženje škola Severne Nove Engleske (ISANNE), Udruženje nezavisnih škola Mejna (MAIS) i to je SEVIS sertifikovana škola (što znači da prima internacionalne učenike sa F1 vizom).

Po čemu se AITA razlikuje u odnosu na srednje škole u Srbiji?

 AITA stvara sinergiju između tradicionalnog akademskog pristupa i moderne tehnologije uz uključivanje kurseva specifičnih za ekonomiju, preduzetništvo i globalne studije, kao priodnih nauka (npr. medicina ili farmacija).

AITA predavači su kvalifkovani nastavnici sa stvarnim životnim iskustvom iz svojih poslovnih disciplina koje prenose na učenike. Imaju individualizovan pristup i posvećeni su praćenju rada i usmeravanju svakog pojedinačnog učenika shodno vrlo malom broju đaka koji će biti po odeljenju.

Raspored je fleksibilan, a učenici biraju časove na osnovu svojih interesovanja i fokusiraju se na njih. Umesto da imaju šesnaest predmeta godišnje, imaju četiri glavna i 2 izborna predmeta po semestru. Metoda predavanja po modulima.

Za razliku od tradicionalnog školovanja gde učenici polažu ispite i oslanjaju se isključivo na svoje znanje, u AITA đaci rade u timovima i uče kako da ih vode, pomažu jedni drugima, razvijaju različite veštine što ih priprema za buduće radno okruženje.

Učenici, kao i predavači, biraju teme i diskutuju o njima tokom časa, a podstiče se iznošenje mišljenja, kritički stav, inicijativa i kreativnost jer oni nisu samo pasivni slušaoci, već aktivni učesnici.

Koji su ciljevi ove škole?

 Osnovni zadatak AITA je da pomogne u oblikovanju budućnosti svojih učenika, podstičući radoznalost i ljubav prema učenju koje priprema mlade ljude za svet koji se stalno menja i globalno okruženje.

AITA predavači razvijaju i pružaju odgovarajuća, smislena i koherentna iskustva učenja koja odgovaraju, izazivaju i proširuju znanja i veštine učenika. Redovno procenjuju napredak učenika kroz niz metoda i nalaze način da motivišu učenike da postižu što bolje rezultate.

Uključuju alate i resurse digitalnog doba za primenu učenja i rešavanje autentičnih problema iz stvarnog sveta i koriste najbolju praksu i podatke o proceni u planiranju i izvođenju nastavnog plana i programa i instrukcija.

Četiri stuba škole su: poštovanje, odgovornost, ulaganje i saosećanje, a krajnji cilj AITA je da njeni učenici postanu veliki mislioci, kreativni i samouvereni lideri.

STUDY HALL

Đaci će biti motivisati da svoje radne zadatke odrađuju u AITA prostorijama u tzv Student Center gde će im AITA tutori biti na raspolaganju. Pored toga će biti dostupan prostor za odmor i posluženje u vidu obroka ili užine.

AITA se nalazi u Cvećarskoj 1, a sve informacije možete dobiti putem mejla: aita@aita.edu.rs

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.