logo transparend vojvodina uzivo

Otrovalo se još 57 radnika “Magna”

ALEKSINAC – U Aleksinačkoj fabrici Magna, u kojoj su preksinoć, kako se sumnjalo, isparenjima od lepka, zatrovana 104 radnika, noćas se desilo novo trovanje.

Kako je za Blic potvrdio v.d. direktora Zdravstvenog centra Aleksinac dr Goran Vidić, sa sličnim simptomima kao trovanja disajnih puteva kao prethodne večeri Hitnoj pomoći se javilo 57 radnika a njih 10 je upućeno u bolnicu na dalje lečenje.

Od 10 radnika koji su upućeni u bolnicu na lečenje broja četvoro je zadržano. Oni su stabilnog zdravstvenog stanja, niko nije životno ugrožen. Za sada je sve to pod kontrolom što se zdravstvenog stanja tiče – rekao je dr Vidić za Blic.

On je rekao da je jedan radnik upućivan u Univerzitetski klinički centar u Nišu ali je vraćen u Aleksinačku bolnicu nakon pregleda.

Ovaj pacijent je zadržan u bolnici u Aleksincu nakon pregleda, tako da niko nije ostao u Nišu – kaže dr Vidić.

Prema njegovim rečima, radnici koji su se javljali noćas lekarima, imali su iste simptome kao I radnici koji su završili u bolnici prethodne večeri.

– Imali su nadražaj na kašalj, osećaj gušenja, malaksalost, nesvesticu, bledilo. To je isto kao prethodne noći. To ukazuje na disajne puteve, to su tipični simptomi. Šta je izazvalo trovanje mi to ne znamo ali sigurno je da su disajni putevi – kaže dr Vidić za “Blic”.

Fabrika je noćas ponovo ispražnjena I zatvorena, obezbeđuje je policija a na terenu su sve nadležne inspekcijske službe kako bi se utvrdilo šta je uzrok trovanja.

Kako je Blic pisao, nakon prvog trovanja Osnovno javno tužilaštvo je proveravalo dva scenarija – da je do trovanja došlo usled isparenja od lepka kojim je lepljen etison u prostoriji površine 30 do 40 kvadrata, koja se nalazi u sredini hale površine 12.000 kvadrata. Drugi scenario koji je proveravan je bila hrana iz kantine, ali je ta mogućnost da je to uzrok trovanja mnogo manja jer nisu svi radnici jeli u kantini a simptomi trovanja kod hrane se javljaju kasnije nego u slučaju disajnih puteva.

Nakon što su izvršena merenja vazduha unutar hale, juče popodne je konstatovano da je vazduh čist pa se treća smena vratila na posaokada se posle ponoći, desilo opet trovanje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.