Otkrivamo pekarsku tajnu kojom ćete prepoloviti kalorije u hlebu

Hleb je obično najveći “krivac” za gojenje, nekad i krivo optužen, pogotovo za ljude koji jedu samo krišku, dve tokom dana.

A za one koji su navikli da ga jedu uz svaki obrak, a zabrinuti su zbog viška kalorija, znamo trik kojim ćete jednostavne ugljenohidrate u hlebu pretvoriti u one zdravije – “rezistentne”.

Stručnjaci su otkrili jednostavnu foru koja navodno može da prepolovi broj kalorija koje unesete hlebom.

Nakon što kupite ili ispečete domaći hleb – stavite ga u zamrzivač. Ako se pitate zašto, razlog je taj što kao i kuvanje, tako i hlađenje, smrzavanje pretvara skrob u otporni skrob. Zvuči neverovatno, ali to znači da vaše telo dobija mnogo manje kalorija od hleba. Zapravo, otporni skrob hrani vaše crevne bakterije umesto da goji vas, piše BBC.

Da li treba jesti beli hleb?

Kako kažu stručnjaci, najveći problem sa belim hlebom je taj što on zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da trenutno podiže nivo šećera u krvi. To može doprineti nastanku dijabetesa tipa 2, pa čak i ubrzati razvoj malignih oboljenja.

To je posebno važno za ljude koji imaju genetske predispozicije za razvoj bolesti, dok oni koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa, ne treba da izbegavaju beli hleb.

Naučnici kažu da je u tom slučaju najbolje da se jede za doručak, jer tad ubrzava rad metabolizma.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.