logo transparend vojvodina uzivo

Ostrvo duhova koje su napustili svi stanovnici

U Japanu, nedaleko od grada Nagasakija (tačnije 14,5 kilometara) nalazi se ostrvo koje su napustili svi njegovi stanovnici. Napuštene građevine su nedi svedok o više od 5.000 ljudi živeli na njemu i koji su ga preko noći napustili.

Iako je ostrvo Hašima po površini malo, ono ipak ima veliku i burnu pistoriju. Poznato je pod nadimkom “Bojni brod” (zbog oblika) i podvodnim rudnicima uglja koji su bili operativni tokom industrijalizacije Japana.

Zbog svog ne svakidašnjeg oblika nosi i nadimak „Bojni brod“. Ostrvo je poznato po svojim podvodnim rudnicima , gde se ugalj vadio sa velikih dubina ispod površine mora.

Ugalj je prvi put otkriven  1810. godine, a ostrvo veličine šest hektara je bilo naseljeno od 1887. do 1974. godine. Na svom vrhuncu 1959. godine, brojalo je preko 5.200 žitelja od kojih su mnogi bili ratni zatvorenici.

Istorijat ostrva počinje kada je japanski gigant „Mitsubiši“  kupilo  pomenute rudnike 1890. godine kako bi obezbedio sirovine za rastuću industriju.  Kompanija je na ostrvu podigla stanove, bolnicu, školu, pozorište i druge objekte za rudare i njihove porodice.

Rudari su imali težak zadatak – svakodnevno su se spuštali 900 metara ispod površine mora kako bi vadili ugalj, i to na temperaturama preko 37 stepeni Celzijusa. Zbog nehumanih i neadekvatnih uslova, tokom decenija eksploatacije, stradao je veliki broj rudara.

Najtragičniji period za rudare sa ostrva Hašima bio je od 1930. godine pa sve do kraja Drugog svetskog rata. Procenjuje se da je trada na ostrvu umrlo 1.300 rudara usled neuhranjenosti, bolesti, nehumanih uslova i teškog, gotovo robovskog rada.

Veliki danak u životima rudara uzimala je tosična smeša slanog vazduha i isparenja iz dubine zemlje. Konačno, rudnici su presušili 1974. godine, te su njegovi stanovnici emigrirali sa njega preko noći. Ostrvo je od tada ne nastanjeno i potpuno pusto. Jedini „stanovnici“ su mu morske ptice.

Hašima je otvorena za javnost 2009. godine i ubrzo je stekla status svetske atrakcije. Organizuju se turističke ture, gde se obilaze i lokacije iz filma o Džejmsu Bondu “Skajfol”.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.