Osim četkica za šminkanje, treba da se čisti i sama šminka: Evo kako da dezinfikujete karmin, rumenilo, olovke…

Kada je reč o čišćenju i dezinfekciji u svetu šminke, svi odmah pomislimo na održavanje čistoće četkica. Međutim, četkice nisu jedine koje treba da se čiste nakon šminkanja, već i sama šminka.

Dakle, šminka, kao i četkice za šminkanje, sunđeri i ostalo, treba da se detaljno i temeljno očiste nakon upotrebe, a evo i kako.

S obzirom na to da šminka svakodnevno dolazi u dodir sa nežnom i, neretko, osetljivom kožom lica i da isti proizvod uglavnom koristimo godinama, ni najmanje nas ne iznenađuje činjenica da se na njoj nakuplja mnoštvo bakterija i drugih nečistoća.

Upravo te bakterije i nečistoće, kada ih iznova nanosimo na lice, uzrokuju pojavu bubuljica, mitesera i drugih nepravilnosti koje baš i ne želimo da imamo. Kako bismo to izbegli, nije dovoljno samo da se očisti pribor za šminkanje, već da se očisti, odnosno dezinfikuju i sami proizvodi.

S obzirom na to da proizvodi za šminkanje dolaze u različitim oblicima i teksturama, donosimo vam savete kako da očistite svaki od njih:

Dezinfekcija karmina
Karmin je proizvod koji je vrlo jednostavno dezinfikovati, a to možete da napravite tako što ćete na njega da poprskate malo alkohola i potom ga obrisati papirnom maramicom.

Ovo čak možete da uradite i pre svakog nanošenja. Ali, ako za dezinfekciju ne želite da koristite alkohol, onda jednostavno, sa metalnim predmetom poput spatulice, odstranite jedan sloj ruža.

Olovke za oči i usne
Olovke za oči i usne često dezinfikujemo bez da smo toga uopšte svesni.

Naime, za uklanjanje bakterija i drugih mikroba sa površine olovaka, dovoljno je da ih jednostavno – naoštrite. Ako želite da budete u potpunosti sigurni da se na vašim olovkama ne nalazi ništa štetno, možete da ih dodatno poprskate alkoholom i obrišete papirnom maramicom.

Senka, rumenilo i bronzer
S obzirom na to da proizvode u kamenu poput rumenila, pudera, senke i drugih koristimo i po nekoliko godina i da nanosimo na velike površine lica i u blizini očiju, njima je dezinfekcija najpotrebnija.

Proizvode u kamenu najbolje je dezinfikovati tako što se po njima poprska mala količina alkohola i odmah, preko poprskane površine, stavi se papirna maramica kako bi upila višak alkohola.

Potom sve treba da se ostavi da se osuši i metalnom spatulicom ili papirnom maramicom obmotanom oko prsta blago da se sastruže gornji sloj proizvoda da se na njemu, zbog alkohola, ne bi napravio zaštitni film koji utiče na pigmentiranost

Kremasti proizvodi
Iako se kremasti proizvodi, sami po sebi, ne mogu očistiti, ipak njihovo pakovanje može da se održi čistim.

Zato je, s vremena na vreme, potrebno alkoholom dezinfikovati njihova pakovanja, poklopce i slično, a kako biste sprečili brzo širenje bakterija, možete da koristite i jednokratne aplikatore.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.