Orlić sa Georgijadisom: Srbija i Kipar gaje tradicionalno prijateljstvo

BEOGRAD – Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Odbora za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma Kipra, na čelu sa predsednikom Odbora Harisom Georgijadisom i tom prilikom poručio da Srbija duboko ceni principijelan stav Kipra da ne priznaje tzv. Kosovo, kao i jasnu podršku našoj državi prilikom pokretanja procedure u Savetu Evrope.

Kako se navodi u saopštenju pres službe Narodne skupštine, sagovornici su zajednički potvrdili da Srbija i Kipar gaje tradicionalno prijateljstvo.

“Prijatelji stoje zajedno kada je teško. Ovi dani nisu laki, u našoj zemlji proglašen je Dan žalosti zbog tragičnih događaja na prostoru KiM, za koje je isključivi krivac Aljbin Kurti.

Svi dobro znaju da je Kurti, kroz teror koji nad Srbima sprovodi mesecima unazad, izazvao eskalaciju, što mu je sve vreme i bio cilj. Do čega može da dovede opasno ponašanje Kurtija, upozoravao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na GS UN”, rekao je Orlić, a saopštila Narodna skupština.

Orlić je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče od predstavnika zemalja Kvinte tražio da KFOR konačno i u potpunosti, preuzme staranje o bezbednosti u srpskim sredinama i dodao da “Kurtijeva policija”, koja je i izazvala nasilje očigledno neće uspostaviti mir.

“Srbi na KiM, kao i cela Srbija, traže da teror prestane, da se konačno formira ZSO, opredeljeni za dijalog i da se u miru sveobuhvatni razvoj naše zemlje nastavi. To je naš principijelan stav, kojim smo se vodili u svakoj situaciji, uz jednako jasnu poruku da, uprkos svim pritiscima, Srbija tzv. ‘Kosovo’ neće priznati nikada”, rekao je Orlić. Georgijadis je poručio da Kipar stoji čvrsto iza odluke o nepriznavanju tzv. Kosova, te da će po ovom pitanju ostati dosledan i u budućnosti. Naglasio je da prijateljska Srbija i bratski srpski narod mogu da računaju na podršku Kipra po svim najvažnijim pitanjima za našu zemlju, uključujući i snažnu podršku našem evropskom putu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: