Orlić sa francuskim poslanicima razgovarao o EU putu Srbije i dijalogu

Orlić i francuzi
BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa poslanicima Nacionalne skupštine Francuske Frederikom Petijem i Marin Amle, sa kojima je razgovarao o evropskom putu Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju parlamenta, Orlić je ukazao na ostvareni napredak u svim oblastima koje spadaju u vladavinu prava, kao i na usvajanje seta novih pravosudnih zakona, kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine. “Poseban aspekt, kada je reč o našem evropskom putu, čini Poglavlje 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine”, rekao je Orlić.

Objasnio je da je Srbija nedvosmislno opredeljena za dijalog, ali uz ispunjenje osnovnih preduslova, da se konačno formira ZSO, kako bi se za Srbe na KiM osigurala bezbednost i da konačno prestane svakodnevno kršenje osnovnih ljudskih prava našeg naroda od strane Prištine i Aljbina Kurtija lično, rekao je dr Orlić. Naglasio je da Beograd nastavlja da sprovodi državnu politiku mira, stabilnosti, ekonomskog i društvenog razvoja.

“Tu politiku u našoj zemlji predvodi predsednik Aleksandar Vučić, za nju je dobio mandat i ubedljivu podršku naroda, a jedinstveno iza nje stoje i NS RS, i Vlada Srbije. Jedinstveni i okupljeni oko te državne politike uspeli smo tokom prethodnih godina da ostvarimo istorijske rezultate u ekonomiji, infrastrukturi i drugi oblastima”, zaključio je dr Orlić. Poslanici Nacionalne skupštine Republike Francuske poručili su da, kada je reč o značaju formiranja ZSO i očuvanju bezbednosti Srba na KiM, u EU danas postoji nedvosmislen konsenzus. Takođe, potvrdili su podršku evropskim integracijama Srbije i čitavog Zapadnog Balkana.

“Balkan je budućnost Evrope i Evropa je budućnost Balkana”, poručili su francuski poslanici, te iskoristili priliku da predsedniku Narodne skupštine čestitaju na obavljenom poslu u cilju ambiciozne reforme pravosuđa u Srbiji, čije sprovođenje ostaje od suštinskog značaja. Kako je Orlić ocenio, bilateralni odnosi dve zemlje su tradicionalno bliski i u stalnom napretku, prvenstveno zahvaljujući intenzivnom političkom dijalogu na svim nivoima, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

On je ukazao na značaj prve zvanične posete predsednika Senata Republike Francuske Žerara Laršea Beogradu, koja je bila u novembru prošle godine, ocenjujući je kao snažan podstrek za dodatno intenziviranje parlamentarne saradnje. Sagovornici su istakli značaj brojnih kapitalnih infrastrukturnih projekata koje Republika Srbija realizuje sa francuskim partnerima, konstatujući da ekonomska saradnja dve zemlje iz godine u godinu beleži rekordne rezultate.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: