Organski proizvodi iz Srbije izvoze se u više od 30 zemalja

AGRAR – Vrednost izvoza organskih proizvoda već godinama beleži konstantan rast. I u 2022. porastao je u odnosu na prethodnu godinu, i to na 68,5 miliona evra.

Time je ujedno ostvaren rekordan iznos od 2012. godine, kada je plasman bio tek 3,74 miliona evra, a od kada su prvi put ovi podaci postali deo informacionog sistema Uprave carina, objavilo je Udruženje „Serbija organika”.

U časopisu „Organic News“, koji donosi vesti iz organske proizvodnje, navodi se da je više od 80 odsto organskih proizvoda iz Srbije namenjeno izvozu. Udeo naše zemlje u plasmanu organskog voća u EU svežeg ili sušenog, ne računajući citruse i tropsko voće, u 2021. iznosio je 8,4 odsto. U više od 30 država izvezeno je najviše zamrznutog organskog voća, a najaviše jagodastog: maline, kupine, borovnice, ribizle, jagode. Pored jagodastog voća, izvozili smo i zamrznutu višnju i šljivu. Kao se navodi, organsko sušeno voće, kao i voćni koncentrati i pirei, takođe čine veliki udeo u ukupnom izvozu.

Foto: Envato

– Optimističan podatak je i da sve više počinjemo da izvozimo prerađene organske proizvode – ističu u ovom udruženju.

Tradicionalno, organske poljoprivredne proizvode najviše smo plasirali na tržište Evropske unije (Nemačka, Holandija, Austrija Francuska, Italija, Poljska, Italija), zatim u SAD i Kanadu.

Kako bi se domaća javnost upoznala sa predstojećim zakonskim izmenama koje se očekuju u domenu organske proizvodnje, „Serbija organika” pripremila je priručnik pod nazivom „Vodič u nove propise za organsku proizvodnju“, autorke Ivane Simić. Kako se navodi, važeći zakon pripreman je u skladu sa tada važećim propisima Evropske unije. Međutim, njime nisu obuhvaćene sve oblasti, a Evropska komisija donela je 2018. godine i novu uredbu koja uređuje oblast organske proizvodnje. U cilju usklađivanja naših propisa sa ovom novom uredbom, Ministarstvo poljoprivrede počelo je sa pripremama novih zakonskih rešenja u oblasti organske proizvodnje.

Pored toga što će urediti potpuno nove oblasti, koje nisu obuhvaćene važećim propisima, detaljnije će biti uređene pojedine oblasti, a doneće i veći broj izmena koje će se u budućnosti odraziti na funkcionisanje sektora organske proizvodnje koji se više od jedne decenije reguliše u skladu sa važećim zakonom.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.