Orban jasno poručuje: Moramo što pre da primimo Srbiju u EU, u suprotnom ćemo je izgubiti

MAĐARSKA – „Treba da završimo stari zadatak u vezi s proširenjem pre nego što pristupimo novom proširenju s Ukrajinom”, poručuje mađarski premijer.

Srbija treba da postanče članica Evropske unije što je pre moguće, jer će u suprotnom Beograd izabrati saradnju s drugim partnerima, a Brisel će izgubiti tu zemlju, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

„Treba da završimo stari zadatak u vezi s proširenjem pre nego što pristupimo novom proširenju s Ukrajinom. Ako ne integrišemo Srbiju što je pre moguće, izgubićemo je. Srbija ima druge varijante. Ona je upravo zaključila sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom“, rekao je Orban, a prenosi list „Die Presse“.

Mađarski premijer je dodao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan prioritet za Budimpeštu tokom predsedavanja Savetu Evropske unije, koje počinje 1. jula.

Zvanični status kandidata za članstvo u EU imaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Moldavija, Severna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Crna Gora. Brisel vrši pritisak na Srbiju kako bi je primorao da pristane da status kandidata dobije i takozvano Kosovo, što je bi faktički značilo priznavanje nezavisnosti te srpske pokrajine.

Podsetimo, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar trgovine NR Kine Vang Ventao, potpisali su 17. oktobra 2023. godine u Pekingu sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje. Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, on bi mogao da stupi na snagu u maju-junu 2024. godine.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.