Oni dobro zasićuju telo, obogaćuju glavne hranljive materije i pozitivno utiču na opšte zdravlje.
Orašasti plodovi su prisutni u ljudskoj ishrani od davnina. Vrste orašastih plodova imaju određene razlike. Ipak, prednosti ovih proizvoda ne mogu se preceniti. Uvek treba zapamtiti o normi i umerenosti.
Orah
Najpristupačniji i najkorisniji može se nazvati orahom. Sadrži red veličine više antioksidanata od drugih. Bogat je jodom, koji pomaže u prevenciji bolesti štitne žlezde. Svakodnevna upotreba smanjuje rizike povezane sa bolestima srca i krvnih sudova. Pozitivan efekat je zbog prisustva vitamina C, A, E, grupe B, gvožđa, fosfora, magnezijuma, kalcijuma, korisnih masnih kiselina itd.
Lešnik
Ima veliku energetsku vrednost. Na 100 grama oko 700 kalorija. Sadrži i neophodne vitamine i minerale. Preporučuje se kod povećanog mentalnog stresa, hroničnog umora, a takođe i za poboljšanje imuniteta. Pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i metabolizma.
Bademi
Bademi deluju kao antioksidans. Preporučuje se za bolesti želuca i creva, visok holesterol, oštećenje vida. Blagotvorno deluje na jetru, žučnu kesu i bešiku. Ima visok sadržaj vitamina E.
Indijski orah
Zasićuje masnim kiselinama, jača sudove mozga i srca, pozitivno utiče na funkcionisanje imunog sistema, kao i na zubnu gleđ.
Pistaći
Pistaći zbog prisustva tanina u svom sastavu, imaju antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Podstiče uklanjanje teških metala i toksina. Preporučuje se i kod smetnji u varenju i tokom perioda oporavka nakon bolesti.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.