Opština Žitište uložiće 10 miliona dinara u Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova

ŽITIŠTE – Članu Opštinskog veća Predragu Lučiću na svečanosti u Palati “Srbija” u Beogradu, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila je ugovor o sufinansiranju Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, a na osnovu sprovedenog Javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje programa koji sprovode jedinice lokalne samouprave.

Opština Žitište u ovoj godini uložiće 10 miliona dinara u Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, od kojih su 5 miliona dinara budžetska sredstva lokalne samouprave, a 5 miliona dinara iznosi subvencija Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, preko Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

Tom prilikom ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je da su ove godine izdvojena rekordna podsticajna sredstva za ovu namenu, koja premašuju milijardu dinara.

“Država je ulaganja u energetsku efikasnost predstavila kao prioritet, a da bismo imali rezultat kakav želimo, neophodna su ulaganja u javne objekte, ali i podrška građanima da smanje potrošnju energije u svojim domovima i to sprovodimo zajedno, kroz ovaj program, u protekle tri godine”, kazala je Đedović i dodala da je do sada oko 20 hiljada domaćinstava imalo priliku da sprovede neku od mera energetske efikasnosti, subvencionisanih u iznosu od 2,6 milijarde dinara, pri čemu 50 odsto troškova pokrivaju država i jedinice lokalne samouprave, a 50 odsto sami građani.U novom javnom pozivu, blizu jedne milijarde dinara obezbedilo je ministarstvo rudarstva i energetike, a gradovi i opštine dodatnih 800 miliona, i to je novac koji će građani dobiti bespovratno. Po prvi put, na ovom javnom pozivu, za više mera građani mogu da dobiju i do 65 odsto iznosa investicije, znači povećao se iznos subvencija, ukoliko se građani prijave za više od jedne mere. Svoju potrošnju energije, samo kroz ovaj poziv, moći će da smanji između osam i devet hiljada domaćinstava, uz očekivane uštede energije od 90 miliona kilovat sati godišnje i smanjenje emisije ugljen-dioksida od 40 hiljada tona godišnje”, objasnila je ministarka Đedović.

Ovaj tekst je deo projekta Žitište uživo koji se sufinansira iz budžeta Opštine Žitište. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.