Opozicionari bi da ruše, pale i biju! Prete da će napasti RTS i Pink?!

BEOGRAD – Dušan Petričić, ideolog opozicionih ‘protesta protiv nasilja’, pozvao na građanski rat: Da upadnemo u Predsedništvo Srbije i Skupštinu i da trenutne stanare za uši izvučemo napolje! Posle maltretiranja građana na Gazeli opozicionari planiraju nasilni upad u državne institucije i zgrade televizija.

Vođe nasilnih opozicionih “protesta protiv nasilja”, nakon protivzakonite blokade autoputa na Gazeli i Brankovog mosta prošlog petka, sada pozivaju na nasilni upad u državne institucije!?

Dušan Petričić, karikaturista tajkunskog lista NIN i jedan od glavnih ideologa opozicionih demonstracija, javno je juče pozvao pristalice da na silu uđu u Predsedništvo Srbije i Narodnu skupštinu i “izbace predsednika države Aleksandra Vučića i poslanike”, koji su legalno i legitimno izabrani na izborima prošle godine. Petričić čak agituje i da se Vučić i aktuelna vlast “otpreme u zatvor ili mentalnu ustanovu”.

‘Prsten’ oko televizije

Ovaj otvoreni poziv na građanski rat Petričić je izneo u izjavi za list “Danas”, čiji je vlasnik tajkun Dragan Šolak.

– U necivilizovanom i nedemokratskom društvu, gde država zapravo i ne postoji, kakva je Srbija danas, 200.000 ljudi na ulici ima samo jednu upotrebnu vrednost, ne da kampuje na travnatim kosinama prema autoputu, već u parku na ulazu u Predsedništvo Srbije i ispred stepenica parlamenta. To je potrebno da bi ušla legitimno u obe ove institucije, za uši izvukla trenutne stanare i otpremila ih u zatvor ili mentalnu ustanovu. Da se razumemo, ja sam izuzetno miroljubiv čovek, takva mi je priroda, ali me to ne sprečava da logično rasuđujem – rekao je Petričić, koji je potom pokušao da zamenom teza optuži vlast za nasilje!?

– Ako u ovoj zemlji neko želi nasilje i krv, to je jedino i isključivo vlast, koja punih 11 godina radi samo jednu stvar. Svakodnevno kontroliše novu štetu koju su upravo napravili. I ne pada im na pamet da mirno siđu s vlasti, čime krajnje bezočno i neodgovorno šalju poruku narodu: “Mi vama vladamo nasiljem, jasno vam je da ćete isto tako morati i vi nas da sklonite”. Dakle, isključivi krivac za nasilje koje se može dogoditi jeste jedino ova vlast – kazao je Petričić.

Da su opozicionari spremili novu “taktiku” za proteste potvrdili su juče Zoran Lutovac, Radomir Lazović i Miroslav Aleksić, najavivši da će demonstracije početi ispred zgrade Skupštine na Trgu Nikole Pašića i u Tašmajdanskom parku, a da će potom napraviti “prsten” oko zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), a možda i televizije Pink. Naime, plan opozicionara jeste da potpuno blokiraju zgradu dve televizije.

– Planiraju da onemoguće bilo kome da uđe u zgrade RTS i TV Pink ili izađe iz njih. Ideja im je da ova blokada potraje nekoliko dana – prenosi izvor “Informera”, koji je insistirao na anonimnosti, dodajući da su opozicionari i prošle nedelje planirali “opkoljavanje” zgrade TV Pink, ali da su odustali od toga u poslednji čas i ponovo blokirali Gazelu.

Premijerka Ana Brnabić, na drugoj strani, kaže da je jako licemerno to što opozicija protestuje protiv nasilja, a zapravo poziva na krvave sukobe.

– Već se vide prvi rezultati poziva sociologa Jove Bakića na nasilje u društvu. Pre nekoliko dana dogodio se napad na političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića. Krenuli su, dakle, da nas jure po ulicama. Nisam sa njihove strane čula nijednu osudu tog nasilničkog akta, a opozicija se nije ni ogradila od toga – naglašava Brnabićeva.

Rade protiv sebe

Komentarišući sve ove navode, Predrag Rajić iz “Centra za društvenu stabilnost” ocenjuje da lideri opozicije ovakvim pozivima na nasilje samo rade protiv sebe.

– Ovo je zastrašujući nivo mržnje, koji prema političkim protivnicima gaje pojedine opozicione vedete i samozvani pripadnici političke elite. Ovakvi istupi nikada i nikome dobro nisu doneli – upozorava Rajić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: