logo transparend vojvodina uzivo

Operacija „Koridor“- Bitka za put života

SRBIJA – “Koridor 92” je naziv za najveću akciju i pobedu Vojske Republike Srpske u otadžbinskom ratu, zahvaljujući kojoj je Srpski narod na područiju Bosanske Krajne, opstao na svojim ognjištima.

VRS se tada borilia i izborila ne samo sa jedinicama Bosanskih Hrvata i Muslimana,  već i sa regularnom Hrvatskom vojskom, koja je prešavši reku Savu upala u Bosnu i Hercegovinu.

Već tokom marta 1992. godine, mesec dana pre famoznog referenduma u SR Bosni, regularna vojska Hrvatske, upada preko Save i vrši agresiju ne samo na Bosnu, već i na tadašnju „krnju“ Jugoslaviju čiji je ona i dalje deo.

Hrvati zauzimaju Posavinu kao i gradove Modriču i Derventu. Ovim je Srpski narod ostao odsečen od Srbije i teritorija u istočnoj Bosni koju su držali  Srbi. Ugroženi su bili Srbi Bosanske Krajine, Like, Korduna, Banije i Dalmacije…

Hrvati i Muslimani uvode blokadu, pa više od milion Srba u obe Krajine ostaje bez nafte, lekova, hrane…

Takođe Hrvatsko-Muslimanske formacije izvršile su niz zločina nad Srbima, od kojih je najpoznatiji i tragičniji pokolj u Sjekovcima. Borbe i napadi Hrvata u posavini odvijaju se pre zvaničnog početka rata u BiH.

Kap koja je prelila čašu

Usled nedostatka osnovnih životnih potrepština i kiseonika u Banjalučkom porodilištu tokom maja i juna umire 12 novorođenčadi. Pretila je humanitarna katastrofa i opšta glad, ako se nešto ne učini. Stanje je postajalo sve gore i zbog redovnog pojačanja koje je stizalo iz Hrvatske. Zato je doneta odluka da se zajedničkim udarima sa zapada i istoka uspostavi koridor, pošto- poto.

Početak operacije

General Talić je izdao čuveno naređenje tadašnjem pukovniku Novici Simiću, kog je postavio za komandanta Taktičke grupe 1 (TG-1), a koje je doslovno glasilo:

 

Foto: Wikipedia

– Hoću koridor ka Srbiji preko Trebave. Najkraćim putem. Hoću koridor do Vidovdana, pa makar bio kozja staza. Neću da deca umiru! – naredio je general Talić.

Do spajanja snaga 1. krajiškog i Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske došlo je dva dana pre plana, 26. juna oko 14 časova u selu Čardak, između Modriče i Gradačca.

Probijen je Koridor života

Spajanjem Srpskih boraca, operacija nije završena već je nastavljena sve do oktobra. Tada je oslobođen Bosanski Brod koji su Hrvati koristili kao mostobran. VRS je izbila na reku Savu, a poslednji vojnici HV pobegli su preko mosta u Hrvatsku 6. oktobra i minirali most iza sebe.

Hrvatsko Muslimanske snage pokušavale su tokom celog rata da Preseku Koridor života ali bezuspešno. Koridor je ostao vitalna žila kucavica, koja je omogućila Srpskom narodu da opstane u Bosanskoj Krajini.

Posledice bitke

VRS je od juna do oktobra izgubila 400 vojnika, a Hrvatska 1.300. Iako se Srpskom narodu zapadno od Drine pripisivalo da je agresor, mada su samo branili kućne pragove, činjenica je da su zapravo Hrvati ti koji su izvršili agresiju svojim regularnim snagama, za šta su i osuđeni u Hagu. Za Srbe i Srbiju takve presude nije bilo. Istina ipak, uvek pobedi na kraju…

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.