Opcije za ekonomiju SAD

NJUJORK – Ekonomista Nurijel Rubini, poznat pod nadimkom Dr Propast, smatra da postoje dve opcije za američku ekonomiju – tvrdo prizemljenje ili inflacija van kontrole, imajući u vidu najagresivnije pooštravanje monetarne politike Federalnih rezervi (FED) u poslednjih nekoliko decenija.

„Kamata na federalna sredstva bi, po mom mišljenju, trebalo da ide znatno iznad 4,0 posto, na 4,5-5,0 procenata, da bi zaista pogurala inflaciju naniže, ka 2,0 posto”, rekao je predsednik i glavni izvršni direktor kompanije “Rubini Makro Asosijejts” u intervjuu za “Blumberg” televiziju.

Ako se to ne dogodi, inflaciona očekivanja će se pogoršati, upozorava Rubini, kom je predviđanje pucanja balona nekretnina u SAD, koje je dovelo do globalne finansijske krize 2008. godine, donelo nadimak Dr Propast.

Ukoliko kamata FED-a bude podignuta na raspon 4,5-5,0 procenata, „onda ćemo imati tvrdo prizemljenje”, navodi on i dodaje:„U svakom slučaju, ili ćete dobiti tvrdo prizemljenje ili će se inflacija oteti kontroli”.

Najnovija projekcija kamatnih stopa američke centralne banke, koja je objavljena nakon junskog sastanka o monetarnoj politici, nagoveštava da će stopa na federalna sredstva dostići oko 3,375 procenata do kraja ove godine i skoro 3,8 odsto do kraja 2023.

„To nije dovoljno agresivno. Čak i uz stopu od 3,8 posto, imamo inflaciju od oko 8,0 procenata, i dalje daleko iznad cilja, koja će samo postepeno opadati. Tržišna predviđanja zaokreta, da će FED smanjiti kamate sledeće godine, meni zvuče obmanjujuće”, rekao je Rubini.

On se pridružio grupi istaknutih američkih ekonomista, među kojima je i glavni ekonomistu Goldman Saksa, DŽan Hatsijus, koji smatraju da će centralnoj banci biti teško da izbegne duboku i bolnu recesiju, poznatu i kao tvrdo prizemljenje, napominje njujorška agencija.

„U SAD-u, kad god ste imali inflaciju iznad 5,0 posto i nezaposlenost ispod 5,0 procenata, pooštravanje politike FED-a je dovelo do tvrdog prizemljenja. Dakle, moj osnovni scenario je tvrdo prizemljenje“, poručio je Rubini.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: