On je tu da predstavlja borbu: Verziju njegovog imena ima svaki narod na svetu

Autohton stari naziv koji se izvodi iz reči “borba” i “vojnik” i izražava želju roditelja da dete bude borbeno

Postoji mnogo razloga zašto roditelji žele snažno, ratničko ime za svoje dete. Možda su se teško izborili da postanu roditelj ili se sama beba borila da stigne ovde. A možda je njen put na svet bio dovoljno lak, ali je morala žestoko da se bori kada je stigla ovde.

Otud negde potiče i srpsko muško ime Borjan, koje se često sreće kao prezime u Dalmaciji i Lici (Hrvatska) i Bjelopolju (Crna Gora). To je autohton stari naziv koji se izvodi iz reči “borba” i “vojnik” i izražava želju roditelja da dete bude borbeno.

Postoji i njegov ženski oblik – Borjana.

Smatra se da se osobe koje se zovu Borjan poštene, kreativne i duhovno snažne, da su sposobne da prebrode mnoge teškoće u životu. Rutinu života podnose lakše nego drugi. Sposobne su da vole čista srca.

Borjani se teško zaboravljaju, uvek privlače pažnju na ovaj ili onaj način. Svoje ime nose sa sigurnošću i svesni su sebe. Uglavnom postižu uspeh u životu. Ne podnose da su gubitnici i imaju jak osećaj identiteta.

Kako je Borjan muško ime domaćeg porekla čije značenje imena dolazi od osnove “boriti se”, mnogo je njegovih pandama u stranim jezicima, pa i iako nemaju nikakvu sličnost po zvučnosti, predstavljaju upravo ono što je univerzalno za sve ljude – njihova imena označavaju borbu.

Među samo nekima od njih se izdvajaju Agnar – norveško ime koje znači ratnik, ili Špansko i italijansko ime – Alfonso, koje znači “bitka” ili “plemenit” i “spreman”. Tu je recimo i englesko ime Alvej, koje koren ima u nazivu borbenog vilenjaka.

Asim je, recimo, arapsko ime pandam Borjanu, koje znači zaštitnik. Bler potiče od galske reči “blar”, što znači ravnica, polje, bojno polje. Tu je i rusko ime Igor, koje znači ratnik predaka. U Irskoj Katan znači bitka.

Na sanskritu u Indiji Čanda je ime koje znači “žestok” ili “strastven” dok je na korejskom Ho-džin ime izneseno iz “žestokog napredovanja”. Francuzi imaju svoju verziju imena Borjan, odnosno Klovis, koji znači “slavan u borbi”.

Recimo, i Faris je arapsko ime koje znači “vitez”, a najčešće se koristi u Bosni i Hercegovini, gde je bilo 32. najpopularnije ime koje je dato dečacima u 2019. godini, a inače je bilo veoma popularno ime krajem 19. i početkom 20. veka. Odnedavno se ponovo pojavilo u Francuskoj.

Tako da, ako ponosno već nosite ime Borjan, a naletite na stranca sa nekim od ovih imena, možete slobodno da kažete da ste imenjaci.

 

 

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: