logo transparend vojvodina uzivo

,

Oliver Tihi: Od Kikinde do Verone – Priča o umetniku iz Bosanskog Grahova

Oliver Tihi
Oliver Tihi (pravo ime Boris Đukić), rođen 1943. godine u selu Nuglašica, blizu Bosanskog Grahova, bio je umetnik srednje generacije Veroni, Italija. Poznat po svom raskošnom koloritu i bogatoj interpretaciji egzotičnog cveća, starih jedrenjaka, aktova i biblijskih prizora, što mu je donelo epitet „naslednika Matisa“.

Oliver Tihi se posle rata, 1946. godine, doselio se u Kikindu gde je živeo u četvrtom reonu, sadašnjoj ulici kralja Petra I. Pohađao je osnovnu školu „Vuk Karadžić“, a pred kraj osnovne škole pokazao je talenat za umetnost. Kikinda je zauvek ostala u njegovom srcu, često se vraćao da obiđe rodbinu i prijatelje, i poklonio je mnogo slika gradu. Takođe je poklanjao slike fabrikama i često izlagao u Bosanskom Grahovu.

Oliver Tihi

Foto: Vojvodina Uživo

Oliver Tihi: Od Makarske Ateljea do Svetskih Galerija

Svoj prvi atelje imao je u Makarskoj, dok je studije slikarstva završio u Rimu na čuvenoj „Accademia di Belle Arti„, nakon što ga je odbila Akademija umetnosti u Beogradu. Bio je prvi slikar na svetu koji je izlagao u Julijinoj kući u Veroni i negovao prijateljstva sa poznatim ličnostima poput Alberta Moravije i Gabrijela Zanardija. Njegova sklonost ka interpretaciji italijanskog neorealizma zapažena je od strane milanskog „Corriere della Sera„.

Tihi je izlagao svoja dela širom sveta, uključujući gradove kao što su Verona, Rim, Pariz, Berlin, Mančester, Kopenhagen, Kel, Nju Delhi, Kalkuta, Dortmund, i Majami Bič. Njegova dela su stekla status nacionalnog blaga u zemlji u kojoj je živeo.

Pročitajte intervju koji je Oliver Tihi dao za Yugopapir: Oliver Tihi: Ludilo, pravo ili simulirano, vrlo je tražena i skupa roba kada je slikar u pitanju.

Oliver Tihi je preminuo u Veroni 1996. godine. Njegova prva i poslednja izložba održane su u Beogradu, 1961. i 1996. godine, respektivno. Njegov doprinos umetnosti ostaje zabeležen u istoriji kroz bogatstvo boja i tema koje je istraživao na svojim platnima.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.