Ojadili Eparhiju raško-prizrensku: Nastavak suđenja Vilovskom i Subotičkom

BEOGRAD – Obustavljen sudski proces protiv bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića), koji je preminuo 21. novembra prošle godine.

Suđenje raščinjenom monahu Simeonu (Dejanu) Vilovskom i Predragu Subotičkom, direktoru eparhijskog centra “Rade Neimar” biće nastavljeno danas pred većem Višeg suda u Beogradu. Oni su optuženi da su nezakonito prisvojili oko 350.000 evra.

Vilovski, koji je bio bliski saradnik vladike Artemija i zastupao Eparhiju raško-prizrensku, tereti se da je preko blagajne eparhije Subotičkom u gotovini isplaćivao novac za navodno izvedene radove na rekonstrukcijama i adaptacijama manastira na Kosovu, od 8. jula 2004. do januara 2010. godine.

Prema optužnici, Vilovski je nalagao blagajniku Milivoju Markoviću da Subotičkom na ruke isplati 349.875 evra, na ime fiktivnih radova. Novac je Subotički uplaćivao na račun svog preduzeća. Blagajnik je po nalogu Vilovskog sačinio 18 priznanica za novac koji je isplatio Subotičkom.

Po međunarodnoj poternici, Vilovski je 11. marta 2010. godine uhapšen u Solunu. Ministarstvo pravde je tražilo njegovo izručenje Srbiji, ali je Vrhovni sud Grčke to odbio, posle čega je on uz kauciju pušten iz pritvora. Odlukom Srpske pravoslavne crkve, Vilovskom je oduzet monaški čin i vraćeno mu je svetovno ime Dejan.

Predsednik sudskog veća Višeg suda u Beogradu Marina Anđelković naložila je prošle godine donošenje rešenja o obustavi sudskog procesa protiv bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića), koji je preminuo 21. novembra lane.

Simeonu se sudi u odsustvu

Pred ovim sudom po istom predmetu nastavljeno je suđenje ostalim optuženima za finansijsku prevaru Eparhije raško-prizrenske, u periodu od 2004. do 2010, za koje se terete: direktor nekadašnjeg Eparhijskog centra „Rade Neimar“ Predrag Subotički, odgovorni arhitekta Jelena Šubarević i raščinjeni protosinđel Simeon (Dejan Vilovski), kome se sudi u odsustvu.

Po tački otužnice koja posle smrti vladike Artemija sad tereti samo Vilovskog, pored ostalog, za novac Eparhije isplaćen američkoj advokatskoj kući „Venabl“ za lobiranje protiv kosovske nezavisnosti, na suđenju je svedočio Džejm Džatras, američki politički analitičar, bivši diplomata, savetnik za spoljnu politiku i nekadšnji lobista firme „Vanebl“.

Zloupotrebili i novac od SMS poruka

Zloupotrebljen je i novac koji je prikupljen putem SMS akcije pod nazivom „Jedan SMS za jedan obrok gradnima na KiM”. Poruka je naplaćivana 50 dinara bez PDV-a, a akciju je pratila i dobra reklamna kampanja. Uprkos zloupotrebama, narodne kuhinje nastavile su da rade. Sinod je sproveo istragu kojom je dokazano da novac ne odlazi tamo gde je namenjen, već za neke druge potrebe.

U ovom višegodišnjem sudskom procesu Džatras je prvi svedok odbrane, koja je predočila sudskom veću i Tužilaštvu knjige, štampane materijala, radove sa konfencija, tekstove i plaćene oglase američkoj štampi, listinge mejlova i gotovo hiljadu adrese kojima se „Venabl“ posredstvom Američkog saveta za Kosovo obraćao tokom lobiranja za “srpsku stvar na Kosovu“.

Lobiranje u SAD

U tom delu optužnice navodi se da su pokojni vladika Artemije i Vilovski, koji je u međuvremenu dobio politički azil u Grčkoj zbog “političkog i verskog progona u Srbiji”, isplaćivali eparhijski novac po ugovoru skopljenom 2006. između „Venabla“ i Srpskog nacionalnog veća KiM, u čije je ime potpis stavio njegov predsednik Dragan Velić. Oni su, prema navodima optužnice, pribavili imovinsku korist ovoj advokatskoj kući i time naneli imovinsku šetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Džatras je gotovo tri i po sata, odgovarajući na pitanja Tužilaštva i pravnog zastupnika ERP, u sudnici ponavljao objašnjenja izneta na prvom svedočenju 5. oktobra o načinu rada i američkim zakonskim obavezama za lobističke firme koje zastupaju strance.

On je naglasio da vladiku Artemija poznaje od 1997. i da su u razgovorima 2006. došli na zajedničku ideju da se u SAD lobira za srpske interese na KiM, jer to tada niko nije radio, a već je bilo jasno da američka državna politika ide u pravcu nezavisnosti Kosova. Prema Džatrasovim rečima, sporazum o lobiranju potpisan je sa Srpskim nacionalnim većem KiM u prisustvu vladike Artemija, sa kojim se o svemu kasnije dogovarao i zajedno radio uz saglasnost ovog veća. Džatras je objasnio kako je „Venabl“ organzovao lobiranje u skladu sa američkim zakonima, ko je bio i kako u to uključen, šta je urađeno i kako je isplaćivano.

Na pitanje zamenika javnog tužioca Brankice Marić koji je bio efekat lobiranja i da li za to ima dokaza, Džatras je rekao da takav odgovor zahteva uvažavanja datih političkih okolnosti i da je zahvaljujući lobiranju u SAD i širom sveta odluka o proglašenju kosovske nezavisnosti od 2006. odložena do 2008, što je izazvalo bes albanskih lobista u Americi.

Artemije ćutao

On nije mogao da precizira da li su uplate za lobiranje stizale iz ERP ili SNV, ali je naglasio da je poslednja „stigla“ 2007, a da je na lobiranju rađeno bar do 2009, kao i da je detaljan izveštaj o svemu 2014. dostavio advokatskoj kancelariji Radosavljević i Todorović koja zastupa ERP.

Džatras je naglasio da su svi detaji rada na lobiranju, kao i sva dokumenta do prošle godine bila dostupna na sajtu savekosovo.org koji je hakovan, a da su sad, zbog ovog sudskog procesa u Beogradu, prebačena na novu veb adresu savekosovo.info zaštićenu pasvordom.

– Ne očekujem da će mi Tužilaštvo verovati, ali novac nije bio moj motiv da lobiram za srpske interese na Kosovu, u šta je bila uključena i cela moja porodica. To sam uradio jer sam verovao da je to prava stvar i da radim ono što treba. Kad sam čuo za ovaj sudski proces bio sam jako besan, jer se to dogodilo pošto je u novembru 2009. preminuo patrijah Pavle, a početkom 2010. američki admiral Mark Ficdžerad, komadant združenih snaga NATO u Napulju koji jedva puta posetio Kosovo, posle čega je vladika Artemije raščinjen – rekao je Džatras.

Tokom petogodišnjeg sudskog procesa pokojni vladika Artemije nije se izjasnio o optužnici, samo je više puta, zbog promene sudije i nesnimanja pretresa, objasnio uslove života i rada Eparhije raško-prizrenske tokom NATO bombardovanja i protektorata Ujedinjenih nacija.. On je tvrdio da njegovo raščinjenje 2010. i isključenje iz SPC 2015. ima političku pozadinu koja je, između ostalog, povezana i sa njegovom zabranom 2009. tadašnjem potpredsedniku SAD, a sad izbranom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da poseti manastir Visoke Dečane.

Tagovi:

Pročitajte još: