ODŽACI – Proizvodnja lubenica započinje proizvodnjom kvalitetnog rasada. Kalemljenje ili pelcovanje lubenica na tikvu i rasađivanje u tunele je tehnologija koja je dobro poznata u Deronjama i primenjuje se već 25 godina. Proizvodnja je tako nešto skuplja u odnosu na klasičnu, ali se postiže bolji kvalitet i veći prinos.
Posao je pipav i potrebna je velika pažnja jer se kalemljenje radi sa mladim sadnicama, a ženske ruke su lake i precizne.
– Tikva se uzima sa korenom i napravi se rez po sredini, nekih centimetar do dva, zatim se uzima lubenica kojoj je odsečen koren, zašilji se sa obe strane žiletom kako bi lakše ušla u podlogu od tikve, tako da se rezane površine spoje. Spojno mesto se zaštiti komadićem folije i učvrsti spajalicom za papir, da se sokovi tikve i lubenice spoje i da se kalem primi – objašnjava Aleksandra Nerić iz Deronje.
Proces kalemljenja sastoji se od nekoliko radnji, a svaka od njih je jednako važna za dobijanje kvalitetnog sadnog materijala.
– Kada je lubenica ispelcovana sadi se u čašu i prenosi u plastenik gde se dodatno pokriva sa nekoliko slojeva agrila kako bi ostala zasenčena i lakše se primila. Potrebno joj je nekih sedam do deset dana da se prilagodi na uslove u plasteniku – kaže Dušica Čerubdžić iz Deronja.
Lubenice koje se kaleme krajem februara i početkom marta spremaju se za najraniju proizvodnju. Deronjčani nam kažu da se u njihovom selu u vreme kalemljenja proda nekoliko miliona spajalica za papir.
Kalemljenjem se obezbeđuje veći prinos, ali nije zanemarljiva ni činjenica da se tako dobijaju sadnice koje su otpornije na bolesti i niske temperature.
– Lubenica se kalemi na tikvu zbog toga što tikva ima otporniji korenov sistem. Prvenstveno je otporan na hladnoću i zato te lubenice mogu ranije da se zasade na njivu – kažu naše sagovornice.
Dušica Čerubdžić, Suzana Kalić, Biljana Danilov, Ljubica Todorović, Aleksandra Nerić i Mirjana Marić su veštinom kalemljenja lubenica ovladale do maksimuma. Posvedočili smo da ova iskusna i dobro uigrana ekipa posao obavlja u dobrom raspoloženju.
– Počnemo krajem februara i završavamo tamo negde krajem aprila, jer se lubenice sade i stižu u etapama. Mi to zajedno sve odradimo i onda posle toga gledamo kako će sve to da se završi na njivi i nadamo se najboljem – kaže Ljubica Todorović.
– Sve žene koje ovde rade imaju svoja gazdinstva, mi zajedno radimo već nekih 15 godina, lepo nam ide i fino se slažemo. To je moba kod nas, idemo jedne kod drugih. Posao je pipav i treba da se radi u pozitivnom okruženju, sa ljudima koji ti prijaju i sa kim se družimo. Ja sam kao najmlađa ovde zadužena za šalu, da se one smeju i da nam bude interesantno – ispričala je Dušica Čerubdžić.
Porodično gazdinstvo Aleksandre i Nenada Nerića iz Deronja čiji smo plastenik obišli proizvešće ove godine lubenice na nekih sedam hektara. Naša domaćica kaže da je potrebno iskalemiti bar 1.200-1.300 biljaka da bi se dobilo hiljadu dobrih sadnica lubenice.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.