Održano pripremno ročiste Zengi, glavni pretres 7.oktobra

BEOGRAD – U Posebnom odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, danas je održano pripremno ročište pred početak suđenja nekadašnjem pripadniku hrvatskog “Zbora narodne garde” (ZNG-Zenge) Branku Tuniću (59), kome se sudi u odsustvu, a optužen je za ubistvo vojnika JNA Marka Utržana i zlostavljanje još 14 vojnika JNA u logoru Rakitje u Zagrebu, septembra 1991. godine.

Pripremno ročište, koje je zatvoreno za javnost, danas je završeno, a glavni pretres zakazan je za 7. oktobar, rekao je za Tanjug punomoćnik oštećenih, advokat Dušan Bratić.

Na današnjem ročištu pročitana je optužnica, nakon čega su odbrana i tužilaštvo predložili svoje dokaze, pa je predsednica sudskog veća zakazala glavni pretres.

U međuvremenu još dvoje oštećenih se javilo tužilaštvu zbog čega je predloženo njihovo ispitivanje.

Odbrana optuženog je insistirala da se oštećeni neposredno ispitaju, a ne da se samo pročitaju njihovi iskazi, što je tužilaštvo podržalo.

Tuniću se sudi u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije.

On je poreklom s Kosova i Metohije iz opštine Vitina, a sada živi u Hrvatskoj.

Prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, u koju je Tanjug imao uvid, Tunić se tereti da je od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u Zagrebu, kao pripadnik Zenga zajedno sa više NN pripadnika iste jedinice, kršio pravila međunarodnog prava za vreme oružanog sukoba koji je tada postojao u Republici Hrvatskoj.

Ovaj sukob, kako se navodi, nije imao karakter međunarodnog sukoba, a vodio se između snaga JNA sa jedne strane i hrvatskih oružanih formacija u koju su spadale jedinice tzv. ZNG i MUP-a Hrvatske sa druge strane.

Tunić i ostala NN lica izvršila su ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno prema vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se.

Zarobljeni vojnici su sprovedeni u objekat Zengi i MUP-a Hrvatskoj u naselju Rakitje, gde ih je Tunić zastrašivao, mučio, telesno povređivao, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA je ubio hicem iz pištolja.

On je, prema optužnici, u više navrata u prostorijama u kojima su zarobljenici boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene M.U, Ž.L, T.N, R.D, D.D, Ž.J, B.B, M.P, S.A, D.S, P.S, G.M, G.S. i G.G. tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i telu, te gumenom palicom po leđima i tabanima.

Vezivao ih je lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima, pretio im nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu, preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima.

“Sve to je za posledicu imalo povrede telesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i ponižavanje oštećenih”, navelo je tužilaštvo.

Potom je 30. septembra 1991. godine, prilikom batinanja vojnika M.U, Tunić iz pištolja ispalio hitac njemu u glavu, nanevši mu prostrelnu ranu glave, kojoj je mladić podlegao na licu mesta.

Punomoćnik oštećenih, advokat Dušan Bratić, kaže za Tanjug da se nakon pisanja medija o ovom slučaju, javilo još šest ljudi koji navode da ih je optuženi zlostavljao u Rakitju.

Jedan od tih oštećenih je državljanin Severne Makedonije, a jedan Bosne i Hercegovine, precizira Bratić.

 

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: