Održano “Guslarsko veče” u Lovćencu

guslarsko vece
LOVĆENAC – U subotu, 18. marta u Lovćencu je održano Guslarsko veče, u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “P. P. Njegoš” i Folklornog udruženja veterana “Aleksandrini anđeli” iz Lovćenca.

Ovo veče tradicije realizovano je uz posebno angažovanje člana KUD-a, guslara Minje Krivokapića, a ističu da ideja za pripremu ovakvog događaja postoji već duže vreme.  Vođeni mišlju da se u Lovćencu već punu deceniju nisu okupili guslari, a da je takva tradicija ranije postojala, iz KUD-a “P. P. Njegoš” naglašavaju:

“Krajnje je vreme bilo da se ponovo začuje zvuk gusala i oživi naša epika, na kojoj i počiva celokupna naša kultura.” U sklopu bogatog programa nastupili su: zdravičar Vukojica Sandić, guslari Ljupko Penezić, Miloš Laketić, Čedomir Čavić, Petar Manojlović i Minja Krivokapić, kao i pevačka grupa KUD-a “P.P.Njegoš”. Sala restorana “Cetinje” bila je ispunjena, a publika je uživala u bogatom repertoaru pesama sa raznih područja Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Organizatori su po završetku programa bili vidno zadovoljni, te su istakli: “Ovo veče je zaista bilo magično. Na trenutak smo se svi vratili u ta davna vremena narodnih heroja, vojevanja za otadžbinu, ljubav i obraz. Podsetili smo se ko smo, odakle smo i čemu treba da težimo. Nadamo se da je današnje Guslarsko veče samo početak, te da će se ovakvi događaji, koji ispunjavaju dušu, organizovati i u narednom periodu.”

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: