Održano 15. „Hercegovačko sijelo“ u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Ovog vikenda prijemom u kabinetu gradonačelnika i svečanom akademijom u hotelu „Vojvodina“ obeleženo 15. po redu „Hercegovačko sijelo“.

Ova manifestacija je pokrenuta od strane Udruženja Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine u Zrenjaninu, svake godine okuplja brojne goste, istaknute kulturne poslenike, naučne radnike, kroz susrete na svečanoj akademiji, razmene iskustva, druženje i negovanje neraskidivih veza između srpskog naroda s obe strane Drine, širom Republike Srpske.

Domaćini prijema, uz gradonačelnika, bili su i njegov zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević, a među zvanicama su bili i Dušan Golo, predstavnik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru, poznati književnik Pero Zubac, pesnik Đorđo Sladoje, prof. dr Branko Balj, profesor Beogradskog univerziteta, prof. dr Milovan Pecelj, kao i Milan Bjelogrlić, predsednik Udruženja Hercegovaca i udruženja članova i prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu.

Nakon razgovora u kabinetu gradonačelnika, program 15. “Hercegovačkog sijela” nastavljen je svečanom akademijom u hotelu “Vojvodina”, pod nazivom “Sa Čemerna vila kliče, prigrlimo zemlju priče”. Tom prilikom besedili su prof. dr Milovan Pecelj, autor knjige “Hercegovina, zemlja pjesnika”, Đorđo Sladoje i Pero Zubac, uz umetničke nastupe narodnog guslara Ljubiše Ateljevića i pevačke izvorne grupe “Ercegovina” iz Sečnja.

 

Učesnike i goste svečane akademije u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, pozdravio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, istakavši da većina prisutnih u srcu nosi dva zavičaja, a da su susreti i zagrljaji ta dva zavičaja nešto što dodatno jača neraskidive veze između našeg naroda u Srpskoj i u Srbiji.

“Te veze su istorijske, tradicionalne, komšijske, rodbinske i bratske. Međutim, najvažnija je ona neposredna, životna saradnja između ljudi s obe strane Drine, neposredni kontakti, bilo da su rodbinski, sportski, kulturni, ekonomski, da sarađuju naši gradovi, ali i sela, koja takođe neguju bratske veze. Tako se dva zavičaja stapaju u jedan, čine jedinstven srpski duhovni, kulturni i nacionalni prostor”, istakao je Santovac, podsetivši da Grad Zrenjanin neguje bratske veze s gradovima i opštinama u Republici Srpskoj – Trebinjem, Laktašima i Bijeljinom, a sarađuje i s Višegradom i Bilećom.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: