Održane 21. Mačkare u Golubincima

STARA PAZOVA – Mačkare ili premundureni dani predstavljaju stari pokladni običaj star preko 250 godina, koji predstavlja prikazivanje magijsko-religijske radnje i poklapa se sa dolaskom novog vegetacionog ciklusa, kada se sve usmerava na stimulaciju plodnosti, poljoprivrednih kultura, stoke pa i ljudi.
Foto: RTV Stara Pazova

Od 1963. godine u Golubincima se održavao maskenbal, a davne 2003. godine su obnovljene čuvene golubinačke Mačkare.Juče su održane 21. po redu.

Što je Karneval za Rio to su Mačkare za Golubince i Srem. Mažoretkinje iz Apatina, čivijaški karneval iz Šapca, karnevalske grupe iz Leskovca i Banje koviljače, Brazilke i domaći učesnici defilovali su centrom Golubinaca. Publika je sa oduševlejnjem gledala 15 koreografija koje su učesnici ispred dvorca Šlos izvodili.

Foto: RTV Stara Pazova

Mačkare su vezane za početak posta i praktikuju se 40 dana pre Uskrsa. Za ovaj običaj učesnici su pripremili maske vezane za aktuelne društvene teme, a najstarija učesnica Mačkara bila je 81-godišnja Ana Rančić koja je dobila Zahvalnicu za poseban doprinos za učešće u organizaciji Mačkara u Golubincima.

Golubinački karneval prošle godine ušao je u Federaciju evropskih karnevalskih gradova uz najveću podršku opštine Stara Pazova i na to dostignuće su posebno ponosni.

Foto: RTV Stara Pazova

“Ono što izdvaja ovaj karneval je to što je jedini karneval u Srbiji u tradicionalnom hrišćanskom periodu kada se održavaju hrišćanski karnevali. Svi ostali, a ima ih još 6,7 u Srbiji koji su u Federaciji su pre svega turistički karnevali. Ono je jedini karneval koji se održava u manjoj sredini”, rekao je Miroljub Radivojević, savetnik Federacije evropskih karnevalskih gradova za Srbiju i menadžer Leskovačkog karnevala

Predsedniku Đorđu Radinoviću uručena je plaketa i medalja u znak zahvalnosti.

“Zaista se radujem i podržavamo ovu manifestaciju i ona je jedna od najlepših manifestacija koja se dešava u našoj Opštini. Ovo je posebna manifestacija za Golubince i jako značajna za opštinu Stara Pazova. Sve je dobro organizovano i ima dosta gostiju iz Srbije i Vojvodine, veoma sam zadovoljan i čestitam organizatorima” izjavio je prvi čovek Opštine Đorđe Radinović.

Organizator Mačkara je Hrvatsko kulturno – prosvjetno društvo Tomislav uz podršku Mesne zajednice Golubinici, a generalni pokrovitelj je opština Stara Pazova.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.