Održana zimska predavanja za poljoprivrednike sa teritorije opštine Pećinci

PEĆINCI – Tokom protekle nedelje pećinačko Udruženje poljoprivrednih proizvođača je, u saradnji sa Agencijom za razvoj opštine Pećinci i Poljoprivrednom stručnom službom iz Sremske Mitrovice, organizovalo predavanja za poljoprivredne proizvođače sa teritorije pećinačke opštine u Pećincima, Donjem Tovarniku i Kupinovu.
Foto: Opština Pećinci

Prvog dana, u Pećincima, poljoprivredne proizvođače i predavače pozdravio je zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, koji se zahvalio organizatorima što svake godine organizuju edukaciju za poljoprivredne proizvođače sa teritorije naše opštine, kao i da će i dalje, kako je rekao, imati veliku podršku pećinačke lokalne samouprave.

Foto: Opština Pećinci

Poljoprivredni proizvođači iz svih 15 naselja bili su prilici da čuju savete u vezi prihrane i zaštite strnih useva, prolećne setve i njene isplativosti od stručnjaka iz PSS iz Sremske Mitrovice, a jedna od tema ovogodišnjeg predavanja bila je i upotreba i prelazak na elektronsko vođenje poljoprivrednih gazdinstava – eAgrar.

Kako nam je rekao Milan Milić iz PSS Sremska Mitrovica, poljoprivredni proizvođači su aktivno učestvovali u predavanju i bilo je dosta pitanja vezanih za eAgrar, jer, kako je rekao, uvek ima nekih nedoumica.

“Svake godine ima nešto novo u eAgraru, i mi smo tu da te neke nedoumice rešimo i da im pomognemo. Jedna od velikih prednosti opštine Pećinci upravo je Udruženje poljoprivrednika koje im dosta pomaže i oko rešenja i subvencija, a i inicijatori su ovakvog jednog predavanja. Oni su na neki način posrednici između poljoprivrednih proizvođača i nas” – rekao je Milić

Foto: Opština Pećinci

On je dodao i da ima dosta novina ove godine.

“Sva gazdinstva moraju biti registrovana pa tek onda mogu da podnesu zahteve za konkurse. Takođe, novina je gorivo, a to je refakcija goriva koje dobijaju 50 dinara po litri, 100 litara po hektaru ih sleduje. U narednom periodu biće i subvencije na kupovinu semena, a očekuju nas i podsticajna sredstva za stočarstvo koje se nadamo da će biti u maju mesecu raspisani i evo ovaj februar mesec je za subvencije po hektaru” – dodao je Milić.

Sve ide preko eAgrara, gazdinstvo je registrovano, a svi računi moraju da budu obeleženi sa brojem gazdinstva.

“Poreska uprava te račune proverava i za 24 sata svi računi koji su prošli kroz fiskalnu kasu su na vašem gazdinstvu na eAgraru. Veliki su benefiti od eAgrara, jer država na taj način može da vidi kod određenog gazdinstva gde su potrebni a gde nepotrebni troškovi, i spram toga će se konkursi određivati kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima. Za koju godinu država će imati jasnu sliku koliko je čega posejano, koliki su prinosi, što je dobro i zbog trgovine, izvoza i robnih rezervi, a spram toga će nadamo da i cene porasti” – kazao je Milić.

Stručni saradnik Instituta za kukuruz Zemun Polje Željko Pavlović predstavio je poljoprivrednim proizvođačima nove hibride kukuruza i soje za predstojeću setvenu sezonu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.