Održana vežba Dobrovoljnih vatrogasnih društava „Peščara 2022“

KOVIN – U Deliblatskoj peščari danas je održana vežba Dobrovoljnih vatrogasnih društava „Peščara 2022“ odnosno združena taktička vatrogasna vežba čiji je cilj zaštita šuma od požara.

Tom prilikom ukazano je na značaj dobrovoljnih vatrogasnih društava i najavljeno njihovo finansijsko osnaživanje i omasovljavanje.
U združenoj taktičkoj vežbi „Peščara 2022“ simulirano je gašenje požara na nekoliko lokacija i zbrinjavanje povređenih.

 

 

Učestvovali su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kovin,vatrogasci iz okolnih južnobanatskih mesta, ekipe Crvenog krsta i hitne pomoći.

Deliblatska peščara prostire se na trideset hiljada hektara i jedno je od naosetljivijih područja u Vojvodini kada su u pitanju požari zbog lako zapaljive borove šume.

Vežbi je prisustvovao i v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

 

 

“Vatrogasci-spasioci Sektora za vanredne situacije su heroji i ponos ove zemlje, a dobrovoljni vatrogasci su, mogu reći, nadheroji jer svoje slobodno vreme umesto sa svojima najmilijima, provode pomažući svojim komšijama, sugrađanima i profesionalnim vatrogascima-spasiocima u gašenju požara, posebno na gašenju požara na otvorenom prostoru. U rekordnoj godini požara na otvorenom prostoru, kada ih je bilo u Srbiji više od 14.000, isti su ugašeni ili lokalizovani za manje od 24 časa. I to u dobroj meri zahvaljujući i dobrovoljnim vatrogascima. I zbog toga je veoma bitno reći da je MUP prepoznao vaše zalaganje i značajno pomaže opremanje DVD, naročito u poslednje dve godine i uz podršku ministra Vulina i to kroz rekordna finansijska sredstva u visini od 130 miliona dinara za nabavku opreme i materijalno – tehničkih sredstava, kroz obuke, ali i kroz ustupanje čak 76 vatrogasnih vozila za potrebe DVD”, rekao je Čaušić i izrazio uverenje da su najbolji dani za dobrovoljno vatrogastvo tek predstoje.

 

 

Nakon održane vežbe u kojoj je učestvovalo 150 učesnika i to pripadnika DVD iz Opštinskog vatrogasnog saveza Kovin, pripadnika VSB Pančevo i VSJ Kovin i Crvenog krsta Kovin, prisutni su obišli i izvođenje vežbe podmlatka DVD Kovin, izložbu opreme i vozila, ali i predstavljanje sistema video nadzora za otkrivanje požara “VojvodinaŠume”.

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.