Održana Tortijada u Laliću

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
SOMBOR – Tradicionalni bački doručak serviran na drvenoj daščici može biti i sladak. Potrebno je samo malo mašte i truda i začas kobasica i slanina postanu deo dekoracije na torti.

“Na torti su kobasica, slanina, luk, ljuta papričica, nožić. Sama torta je žerbo torta pravljena po starinskom receptu”, kaže Milica Stefanović iz Deronja.

Olga Čolović iz Lalića uronila je u dečiji svet, a dočarala ga je ukrasima i figurama od šlaga i fondana. Za izradu figura trebalo joj je oko nedelju dana, a za izradu torte tri dana.

Ljubina Obradović i Sara Kupusarević, takođe iz Lalića udružile su snage, a rezultat je i ukusan i lep na oko. Odlučile su se za plazma tortu.

Današnje torte uglavnom se prave od šlaga, slatke pavlake i ukrašavaju fondanom, ali ima i onih koji se i dalje drže starih dobrih recepata.

Jedna od njih je Miluška Belanji iz Pivnica, koja kaže da su starinski recepti potisnuti, ali još ima onih koji vole i traže žerbo ili neku drugu starinsku tortu.

Tortijada u Laliću bila je takmičarska, žiri je ocenjivao izgled, ukus i poprečni presek. Odluka koje su torte najbolje nije bila laka, jer morala se probati svak torta, a u konkurencji je bilo 46 uzoraka.

Tortijada u Laliću ove godine organizovana je prvi put, a ima razloga zašto baš tortijada. Prema rečima Ankice Benka iz organizacionog odbora žene u Laliću i danas prave ukusne torte, a neke taj posao rade i profesionalno.

Posetioci su mogli probati torte, a prihod koji se sakupljen biće doniran za malog Alekseja Grnju, kome je dijagnostikovana cereblarna parazila i kome je novac potreban za fizikalne terapije.

Tagovi:

Pročitajte još: