Održana smotra konja i zaprega u Padeju (FOTO)

PADEJ – Još od davnina, Padej, seoce u opštini Čoka, poznat je po uzgoju konja i jedno je od retkih mesta u kom se ove životinje neguju na tradicionalan način. U čast najplemenitijoj životinji, danas je po drugi put, na zadovoljstvo svih stanovnika Padeja, ali i okolnih mesta, održana smotra konja i zaprega.

Manifestacija je ove godine okupila preko 200 ljudi, od najmlađih do najstarijih. Svi posetioci imali su priliku da uživaju u gracioznom kasu konja, ukusnim mekikama i pasulju koji se spremao na tradicionalan, banatski način.

Ovogodišnji generalni pokrovitelji manifestacije su: opština Čoka, lokalna udruženja građana i meštani Padeja.

Drugu po redu smotru konja i zaprega, otvorila je predsednica opštine Čoka, koja je i pokrovitelj ovogodišnje manifestacije. Ona je ovim povodom izrazila veliko zadovoljstvo činjenicom da se u 21. veku na ovaj način neguje tradicija i plemenitost konja.

“Čast mi je i zadovoljstvo što je opština Čoka generalni pokrovitelj ovakve značajne manifestacije, koja će, nadam se, prerasti u tradiciju. Zahvaljujem Mokuš Šandoru i Jenei Norbertu, na inicijativi da zaživi manifestacija ovog tipa. Ovim putem, pozdravila bih sve konjare koji su prisutni i naglašavam da je ljubav prema konjima, u vremenu profita, jedini lek koji može da spasi ovu plemenitu životinju od izumiranja. Zahvalila bih se i udruženju žena “Sunce” iz Padeja, koje su od ranog jutra spremale mekike za sve učesnike i posetioce. Želim vam svima da uživate u lepoti ovog dana”, poručila je predsednica opštine Čoka, Stana Đember.

U ovogodišnjoj smotri učestvovalo je 25 ekipa, dok su oni najbolji, po proceni žirija, osvojili pehare i zahvalnice.

Nakon smotre, svi posetioci i učesnici uživali su u ukusnom pasulju, domaćim mekikama i veseloj muzici. Na zadovoljstvo svih mališana, pojedini učesnici doveli su i ždrebad, koji su ovoj manifestaciji dodali posebnu čar.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.