logo transparend vojvodina uzivo

Održana radionica o ulozi zdravstvenog sistema u prevenciji nasilja u porodici

BEOGRAD – Radionica „Smanji rizik – povećaj bezbednost“, posvećena ulozi zdravstvenog sistema u multisektorskoj prevenciji nasilja u porodici i smanjenju zloupotrebe vatrenog oružja za nasilje u porodici, održana je danas u Beogradu u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, uz podršku Ujedinjenih nacija, Programa za razvoj (UNDP).

Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković, koja je bila jedan od predavača na ovom skupu, istakla je važnost uključivanja zdravstvenih ustanova i radnika u rad grupa za koordinaciju i saradnju, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

„Zdravstveni radnici su često prva, a ponekad i jedina institucija kojoj se žrtve obraćaju usled posledica različitih oblika nasilja. Zbog čega je posebno važno motivisati ih i podstaći da u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici nadležnim organima prijave svako svoje saznaje o nasilju“, naglasila je Mirčić Čaluković.

Imajući u vidu da su zdravstvene ustanove važan resurs i da u saradnji sa njima policija, tužilaštvo, centri za socijalni rad mogu dobiti mnogo korisnih obaveštenja, cilj današnjeg skupa, kako se ističe, jeste upravo unapređenje saradnje kroz umrežavanje i povezivanje ovih institucija.

Potreba da se predstavnici/ce zdravstvenih ustanova uključe u rad grupa za koordinaciju i saradnju istaknuta je u Bazičnom izveštaju Grevio komisije, kao i u Strategiji za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, dok je Zaštitnik građana u više navrata ukazivao na važnost unapređivanja saradnje u ovom delu.

Na skupu su pored Koordinatorke za rodno zasnovano nasilje, govorili, oficir policije Ivan Radin, kao i Vesna Stefanović socijalna radnica iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vesna Čupić“.

Radionici su prisustvovali predstavnici svih 17 domova zdravlja i šest osnovnih javnih tužilaštava u Beogradu, predstavnici Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, kao i predstavnica medicine rada iz Niša i psihijatar u Domu ydravlja u Kragujevcu, kako bi ispratili jedinstven primer dobre prakse.

Ovo je još jedan od vidova unapređenja multisektorske saradnje i put ka doslednoj implementaciji odredbi Zakona o sprečavanju nasilja u porodici kroz, uključivanje zdravstvenih ustanova u rad grupa za koordinaciju i saradnju kada se za to ukaže potreba.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.