Održana prezentacija stručne literature za preduzetnike

VOJVODINA – Danas su u Privrednoj komori Vojvodine predstavljene tri stručne publikacije renomirane autorke dr Indire Popadić namenjene preduzetnicima, poslovnoj strategiji i menadžmentu. Tim povodom govorili su pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, autorka, kao i priznati stručnjaci i stručnjakinje u svojim oblastima koji su o ovim priručnicima dali svoja mišljenja, te savete za unapređenje poslovanja i preduzetništva.

Današnja prezentacija je bila prilagođena i osobama oštećenog sluha, uz simultanog prevodioca znakovnog jezika.

„Prisustvo tumača za znakovni jezik pokazuje da je privreda, u stvari, inkluzija na delu, što znači da objedinjujemo i privredu i obrazovanje. Kroz ove udžbenike će preduzetnici biti u mogućnosti da se edukuju i izbegnu probleme sa kojima smo se mi sretali kada smo se pre nekoliko decenija počinjali baviti privredom. Naša zamisao jeste da što više edukujemo ljude koji žele da se bave privredom, da li kroz saradnju sa akademskom zajednicom i fakultetima, Privrednom komorom Vojvodine, sa autorima koji mogu da ponude štivo preduzetnicama i preduzetnicima. Naša uloga kao Sekretarijata jeste da stvorimo okvir privrednicima. Svaki biznis je putovanje, kako bi rekla autorka u svom priručniku. Mislim da smo uspeli da u Srbiji razvijemo preduzetnički duh”, rekao je Ivanišević, završivši citatom iz jednog od priručnika da je „svaka godina, godina preduzetništva”.

Publici, koju su činili predstavnici institucija i organizacija, privrednici i preduzetnici i preduzetnice, predstavljeno je najpre treće izdanje interaktivnog priručnika za početnike u biznisu pod nazivom „Uzmite život u svoje ruke – 7 koraka od ideje do realizacije“, čiji je izdavač Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

Prema rečima predsednika PKV-a Boška Vučurevića, prezentacija publikacija namenjenih privrednicima je upriličena upravo u Komori koja tradicionalno predstavlja mesto okupljanja privrednika i mesto svih privrednih zbivanja.

„Ovi priručnici su izuzetno značajni, pogotovo sa aspekta startap preduzeća, mikro, malih i srednjih preduzeća, kojih u Vojvodini ima 98 odsto, a koja utiču na rast BDP-a sa oko 58 odsto. Ovi priručnici jesu vodič kako zainteresovanim licima da olakšamo pokretanje biznisa i da ga što kvalitetnije i efikasnije održe, da teorijski budu obučeni kako da rade i posluju u našoj privredi. Time se podiže efikasnost, produktivnost, rešavaju probleme koji se javljaju na početku poslovanja”, rekao je Vučurević i dodao da u Vojvodini postoji 67.000 preduzetnika i 36.000 pravnih lica.

Prezentovane su i pojedinosti novog priručnika „Formula uspešne prodaje“ – interaktivnog priručnika koji preduzetnike podučava i vodi ka formiranju jedinstvene strategije prodaje, kao i menadžerski alat za planiranje i vođenje prodaje i prodajnih sastanaka pod nazivom Planer prodaje.

Dr Indira Popadić, autorka priručnika, doktorirala je na Tehničkom fakultetu u Boru Univerziteta u Beogradu, smer Inženjerski menadžment, i poslovni je konsultant i mentor. Uz formalno obrazovanje, poseduje tridesetogodišnje iskustvo u preduzetništvu, a pored komercijalnih funkcija, obavljala je i funkcije mentora i trenera „top“ menadžera, kao ekspert za razvoj strategije prodaje i vođenje prodajnih timova – počev od definisanja prodajnog ciklusa, preko komunikacije i pregovaranja, do modelovanja uspešnih prodavaca i razvoja njihovog brenda. Popadićeva je i sertifikovani interni i eksterni auditor za ISO 9001:2015 QMS – Sistem menadžmenta kvalitetom. Članica je Srpske asocijacije menadžera.

„Preduzetništvo je blagoslov i prilika da rastemo. Onog momenta kada primetite da ste najbolji u okruženju ili isti, promenite ili nastavite da učite. Držeći obuke na velikom broju stručnih skupova imala sam priliku da radim sa mladim ljudima, te sam uvidela da mnogi imaju želju da pokrenu posao, ali da je često prepreka strah, sumnja ili lenjost. Nije važno da li je čaša poluprazna ili polupuna, jer smo mi ta čaša”, rekla je autorka savetujući da sami određujemo da li će nam čaša biti puna ili ne, preuzimajući sudbinu i svoje poslovanje u svoje ruke.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.