Održana manifestacija „Evropski dani sunca u Kuli“

KULA – U Srednjoj tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“, po 12. put, održana je manifestacija „Evropski dani sunca u Kuli“. Ova manifestacija održava se sa ciljem promovisanja upotreba solarne energije, prikazivanja najnovijih sistema i dostignuća u ovoj oblasti i povećanja svesti o značaju energetske efikasnosti i zaštite životne sredine u našoj sredini i u Republici Srbiji.

Učesnici manifestacije i stručnog skupa mogli su da se upoznaju sa sistemima iz ove oblasti koji su postavljeni na Poligonu za obnovljive izvore energije koji se nalazi u dvorištu škole, a organizovane su i posete učenika osnovnih škola „Petefi Brigada“ i „Isa Bajić“, učenika Ekonomsko-trgovinske i STŠ „Mihajlo Pupin“, kao i predstavnika Zajednice elektrotehničkih škola, Aktiv Novi Sad.

Na stručnom delu skupa, u svečanoj sali škole, gostima se na poseti zahvalio predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić. Govornici su potom održali nekoliko predavanja. Nataša Trifunović, iz Ministarstva rudarstva i energetike, održala je predavanje na temu stanja i perspektive obnovljivih izvora energije. Miloš Kostić, predstavnik firme „MT-KOMEX“ iz Beograda, govorio je o malim solarnim elektranama. Prisutni su imali priliku da čuju iskustva izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana kompanije „NIS“ od strane predavača Rastislava Kragića, a naposletku je predstavnik firme „Schneider electric“, Darko Zeljković, govorio o solarnim punjačima. Na kraju programa, organizovana je tradicionalna poseta Vetroparku u Kuli.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.