Održana konferencija posvećena podršci preduzetnicama u Vojvodini i predstavljanju rezultata rodne analize „UN Women Srbija“

VOJVODINA – Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam održao je, u saradnji sa organizacijom „UN Women Srbija“, zajedničku konferenciju „Podrška preduzetnicama u AP Vojvodini – predstavljanje rezultata rodne analize mera podrške Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam“.

Analiza podsticaja se sastoji iz osam programskih aktivnosti i bavi se iznalaženjem rešenja za smanjenje ekonomskog jaza između preduzetnica i preduzetnika. Pored aktuelnih pitanja u oblasti rodne ravnopravnosti, predstavljene su i okolnosti koje dovode do pojave nejednakosti kod društvenih kategorija, kao i programske mere Sekretarijata kao primeri dobre prakse.

Neprofitna organizacija Ujedinjenih nacija „UN Women“ uvrstila je u svoju analizu programske podsticaje Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji obuhvataju, osim preduzetništva, mikro, malih i srednjih preduzeća i privrednih društava, podršku razvoju ženskog preduzetništva, očuvanju starih umetničkih zanata, te razvoju kapaciteta socijalnih preduzeća i inovacija.

Ciljevi odabranih programskih aktivnosti se realizuju kroz konkurse, u okviru kojih su definisani posebni kriterijumi koji idu u prilog činjenici da Sekretarijat aktivno deluje u pravcu smanjenja rodne nejednakosti u preduzetništvu.

Resorni sekretar dr Nenad Ivanišević je istakao da se Sekretarijat kontinuirano bavi podrškom ženskom preduzetništvu, kao deo kampanje u borbi protiv svakog vida rodno zasnovanog nasilja, s obzirom na to da je ekonomski osnažena žena istinski slobodna.

„Možemo biti zadovoljni rezultatima analize koji govore da smo najmanje 180 miliona dinara opredelili za žensko preduzetništvo, odnosno direktno za žene koje rukovode firmama“, rekao je Ivanišević ističući da je analiza namenjena Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam kako bi u narednoj godini što bolje i efikasnije kreirao i realizivao podsticajne mere.

Učesnicima su se obratili i programska koordinatorka za rodno odgovorno budžetiranje organizacije „UN Women Srbija“ Olja Janković Leković i stručnjakinja za rodnu ravnopravnost i rodno odgovorno budžetiranje Danica Todorov.

„Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam iz godine u godinu promišlja na koji način da pruži bolju podršku preduzetnicama, a sama analiza ima cilj da se vidi dokle smo stigli sa ženskim preduzetništvom, uz pomoć fokus grupa koje su činile upravo preduzetnice”, istakla je Olja Janković Leković.

Prema rečima organizatora, Pokrajinska vlada je odličan primer – i to ne samo u Srbiji – u pogledu primene reforme javnih finansija, koju sprovodi Pokrajinski sekretarijat za finansije.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.