Održana konferencija „150 godina od ukidanja Banatske vojne granice“

PANČEVO – U sklopu Dana Grada Pančeva, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu upriličio je konferenciju „150 godina od ukidanja Banatske vojne granice“ u svečanoj sali Narodnog muzeja.

Konferencija, koja je deo projekta „Život u Banatskoj vojnoj granici 1764-1872. na teritoriji Južnog Banata“ podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grada Pančeva, okupila je veliki broj predstavnika stručne javnosti, kako Južnog Banata, tako iz drugih delova naše zemlje.

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi svoje radove predstavilo je dvanaest istraživača.

 

Slobodanka Perović (Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo)

 

Prisutni su imali priliku da saznaju rezultate istraživanja stručnjaka koji se bave istorijatom Banatske vojne granice (1764-1872), ali i stručnjaka koji brinu o zaštiti kulturnog nasleđa iz ovog perioda.

Iako dolaze iz različitih institucija, njihove teme su se uklopile u jednu skladnu celinu koja je obuhvatila, pored osnivanja i ukidanja Banatske vojne granice, celokupan život koji je tokom gotovo 120 godina njenog postojanja tekao – populacioni razvoj, politiku, obrazovanje, uticaj životne sredine, ali i pokretna i nepokretna kulturna dobra koja su potekla iz ovog perioda, kulturnu riznicu koju su nam stanovnici Banatske vojne granice ostavili u zaveštanje.

Banatska vojna granica osnovana u vreme Marije Terezije u periodu od 1764. do 1872. godine, imala je ulogu da štiti Habsburšku monarhiju od Turaka. Nastanjena je bila uglavnom Srbima, Mađarima, Nemcima, Rumunima, a bilo je i Španaca, Italijana, Francuza. Pored obaveze da čuvaju granicu dobijali su zemlju koji su obrađivali, a viškove prinosa davali su carstvu.

 

Konferencija u Pančevu (Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo)

 

Projekat “Život u Banatskoj vojnoj granici” počeo je 2018. godine i planirano je da traje do 2024. godine. Prve godine realizovano je istraživanje procesa uređenja prostora za potrebe Banatske vojne granice što je podrazumevalo isušivanje močvara i pošumljavanje Deliblatske peščare i kakav su uticaj svi ti procesi imali na život graničara.

„Projekat ima za cilj da istraži javni i privatni život u Južnom Banatu za vreme Banatske vojne granice od 1764. do 1872. godine i predstavi javnosti rezultate ovih istraživanja putem konferencija, izložbi i publikovanja monografije “Život u Banatskoj vojnoj granici”. To su multidisciplinarna istraživanja, uključuju sve profile stručnjaka koji su ovde u Zavodu za zaštitu spomenika uz konsultacije sa kolegama koji se bave i drugim oblastima. 2019. godine je urađeno istraživanje formiranja i uređenja naselja na teritoriji Banatske vojne granice – mapiranje naselja koja su vremenom nestala metodom terenskog istraživanja i istraživanja arhivske građe, kao i mapiranje očuvanog graditeljskog nasleđa iz tog perioda. 2020. godine radilo se istraživanje vojnih, privrednih i poljoprivrednih objekata. 2021. godine se radilo istraživanje života po gradovima i selima u Banatskoj vojnoj granici. 2022. godine smo obeležili 150 godina od ukidanja Banatske vojne granice sa ovim naučnim skupom i konferencijom na kojoj smo predstavili dosadašnje rezultate istraživanja. 2023. godine istražićemo uticaj Banatske vojne granice na dalji život u Južnom Banatu. 2024. godina je kraj projekta i tada ćemo obeležiti 260 godina od osnivanja Banatske vojne granice, organizovaćemo izložbu, objaviti monografiju i predstavićemo elektronski registar objekata iz perioda Banatske vojne granice na teritoriji Južnog Banata“, izjavila je Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

 

Izložba „Pesak, vetar, čovek“ (izvor: Grad Pančevo)

 

Kao sastavni deo konferencije u Narodnom muzeju u Pančevu upriličena je i postavka izložbe „Pesak, vetar, čovek“, koja prikazuje kulturno-istorijski značaj Deliblatske peščare. Ova izložba govori o pošumljavanju Peščare, naseljima i velikim vinogradima iz kojih se vinom snabdevalo celo carstvo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: