logo transparend vojvodina uzivo

Održana još jedna Gibanicijada u Ašanji (VIDEO)

PEĆINCI – Mirisi gibanice i šarenilo ukusa širili su se 16. juna centrom Ašanje po 14. put.
Foto: Opština Pećinci

Udruženja žena su se, svako za sebe, nadala da će baš njihova gibanica poneti titulu najbolje, a brojni posetioci bili su u prilici da probaju jedan od najpopularnijih srpskih, ali i sremskih kulinarskih specijaliteta – gibanicu, kao i da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu u okviru manifestacije “Gibanicijada Ašanja 2024”.

Foto: Opština Pećinci

Manifestaciju je obišao i zamenik predsednik opštine Pećinci Zoran Vojkić.

„To je jedna od prvih manifestacija koje je lokalna samouprava počela da podržava. Ja bih se ovom prilikom zahvalio zahvalio Turističkoj organizaciji kao organizatoru, Mesnoj zajednici Ašanja i Udruženju žena „Lepota Ašanje“, kao i svim udruženjima koja su došla da podrže ovu manifestaciju. Na ovaj način promovišemo kako turizam, tako i gastronomske specijalitete, gibanicu na prvom mestu. Naravno, podržaćemo i petnaestu i naredne manifestacije“ – rekao je zamenik Vojkić.

Foto: Opština Pećinci

Opština Pećinci je i pokrovitelj manifestacije, a ispred organizatora direktorka Turističke organizacije opštine Pećinci, Ljubica Bošković, istakla je da je gastroturizam jedan od sve značajnijih aspekata razvoja turizma.

„Na ovoj manifestaciji, videćete, od gastronomskih specijaliteta nije prisutna samo gibanica. Videćete razne sremačke kolače, razne specijalitete, štrudle, kolače na kukuruzovini i razne druge. Ima čak i suhomesnatih proizvoda po kojima je Srem takođe prepoznatljiv. Tako da sam sigurna, svako ko se približi ovim štandovima od ove lepote i simfonije mirisa, ukusa i boja neće moći da odoli, a neće ostati ni gladan“ – kazala je Bošković.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su: KUD „Kupinik“ iz Kupinova, KUD „Kupinik“ iz Petrovčića, KUD „Karlovčić“, DNNT „Iskon“ iz Šimanovaca, Anastasija Maksić, vokalna solistkinja iz Ašanje i recitatori Danilo Grba i učenici trećeg razreda osnovne škole iz Ašanje.

Članovi žirija, koji su imali izuzetno težak zadatak, ipak su se složili da titulu najbolje gibanice ponese UŽ “Sunčev cvet” iz Donjeg Tovarnika, učenici ašanjske škole poneli su titulu najlepšeg štanda, dok su članovi Svetosavske omladinske zajednice “Vera, nada, ljubav” osvojili prvu nagradu za najbogatiji štand.

Svi učesnici Gibanicijade poneli su sa sobom, pored lepih uspomena, još i po nagra

Foto: Opština Pećinci

du – UŽ „Veselice“ iz Deča za najbolju štrudlu sa sirom, UŽ „Klenak“ za najlepši antikvitet – starinski čajnik, UŽ „Popinčanke“ za medenjake, UŽ „Fruškogorke“ iz Stejanovaca za starinske sitne kolače, UŽ „Ogarčanke“ za orahovaču, UŽ „Majka Angelina“ iz Kupinova za mafine i strudle, UŽ „Ruzmarina“ iz Golubinaca za dekupaž, UŽ „Sremica“ iz Pećinaca za dekoraciju štanda sa lutkama sremcima, UŽ „Sara“ iz Starih Banovaca za štrikane natikače, UŽ „Jefimija“ iz Surduka za heklane ručne radove, UŽ „Šimanovčanke“ za salčiće, UŽ „Kolevka Srema“ iz Pećinaca za vezene kuvarice, UŽ „Surčinke“ za dekoraciju od kukuruzovine, UŽ „Rumljanke“ za najlepšu narodnu nošnju i UŽ „Banovčanke“ iz Starih Banovaca za vezene jastučiće tehnikom pokrstice.

Gibanica u Ašanji mirisala je tri dana, a posetioci su bili u prilici da samo dan pre, u subotu, uzivaju u kulturno-umetničkom programu, u kojem su učestvovali: KUD „Kupinik“ iz Kupinova, KUD „Kupinik“ iz Petrovčića, KUD „Miloje Beljinac“ iz Skele, Pevačka grupa KUD „Kupinik“ iz Petrovčića, a veče je začinjeno koncertom grupe Matriks.

Na na kraju dana, kada je nestala i poslednja gibanica sa štandova, za sve posetioce i učesnike Lovačko društvo Ašanja pripremilo je paprikaš.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.