Održana 24. sednica Skupštine grada Pančeva: Usvojen rebalans budžeta

PANČEVO – Odbornici Skupštine grada Pančeva su danas na 24. sednici usvojili novi rebalans budžeta kako bi se grad što spremnije suočio sa nadolazećom krizom.

Pored ostalih odluka, odbornici su usvojili i odluke o povećanju cena usluga javno-komunalnih preduzeća „Grejanje“, „Vodovod“, „Zelenilo“, „Mladost“ kao i cene parkiranja na posebnim parkiralištima u gradu.

Na današnjoj sednici Skupštine grada Pančeva odbornici su imali priliku da raspravljaju i glasaju za više od 40 tačaka dnevnog reda, među kojima, kao najvažnije, svakako treba izdvojiti odluke o još jednom rebalansu ovogodišnjeg budžeta Grada, kao i odluke koje se tiču poskupljenja usluga „Grejanja“, „Vodovoda“, „Higijene“ i drugih gradskih javno-komunalnih preduzeća.

 

Aleksandar Stevanović

 

Prva odluka na današnjoj sednici ticala se rebalansa budžeta Grada Pančeva za ovu godinu i kako je rekao gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, obrazlažući ovu odluku, ovaj rebalans je čisto tehničke prirode, pošto se njime prerespoređuju sredstva kako bi Grad Pančevo mogao normalno da funkcioniše u uslovima nadolazeće krize koja, kako je sam rekao, neće zaobići ni ovaj grad. Po njegovim rečima, ova odluka nosi važnu poruku, da je gradska vlast ozbiljna u očuvanju grada i njegovog komunalnog sistema.

“Druga poruka je da ne odustajemo od nijednog projekta koji smo isplanirali decembra prošle godine dok smo pravili ovaj budžet i da nastavljamo sa realizacijom svega planiranog, s tim da smo sve to sagledali iz drugog ugla i isplanirali na drugačiji način, kao višegodišnje projekte. Sve planirane projekte, poput vrtića u Banatskom Novom Selu ili kapele u Ivanovu, sada ćemo ugovarati, a tokom sledeće godine realizovati, kao i planirane projekte u putnoj infrastrukturi, za nekoliko ulica u gradu. Radićemo tako da projekti budu realno izvodljivi, da ih možemo odmah realizovati”, objasnio je Stevanović.

On je dodao da će sredstva dobijena realizacijom projekata u više godina biti preusmerena u funkcionisanje javno-komunalnih preduzeća u gradu kako bi se sačuvao komunalni sistem Grada a Pančevci nesmetano koristili usluge gradskih preduzeća.

 

Slave Bojadžievski

 

Odbornici su, kroz drugu i treću odluku, podržali izmene planskih dokumenata, tačnije detaljne regulacije Bloka 113 u Pančevu, između ulica Radničke, Novosadske, Vršačke i Braće Jovanovića, a kako je za govornicom rekao Slave Bojadžievski, direktor JP „Urbanizam“, ovom odlukom koja je inicirana kroz razgovore se stanovnicima ovog bloka, omogućiće im se da reše sve imovinsko-pravne probleme, a time i slobodno raspolažu svojim posedima.

Pored ove, izmenjen je i plan detaljne regulacije za Jabuku, a kako bi se omogućilo proširenje groblja u ovom pančevačkom naseljenom mestu.

 

Maja Vitman

 

Šesta po dnevnom redu je bila odluka o sedmom aneksu ugovora javno-privatnog partnerstva o javnom osvetljenju. Ovim aneksom se, kako je rekla Maja Vitman, gradska menadžerka, obezbeđuju bankarske garancije kako bi se prešlo u garantni rok, koji privatni partner iz Rusije, zbog situacije u svetu, ne može ispuniti. Ona je podsetila i na donaciju privatnog partnera u visini od 1,5 miliona evra što mnogo znači Gradu Pančevu i dodala da će se ovim aneksom omogućiti ulazak u garantni period i u mere štednje, što se tiče javnog osvetljenja u Pančevu.

Takođe usvojen je i predlog odluke o izmenama Odluke o mreži javnih predškolskih ustanova. Ovom prilikom Tanja Božić, članica gradskog veća za obrazovanje osvrnula se na planove grada kada su u pitanju predškolske ustanove, dodavši da projekat za izgradnju vrtića na Strelištu za 270 mesta se završava, kao i da grad planira izgradnju vrtića na mestu apoteke u Karađorđevoj ulici.

 

 

Odbornici Skupštine grada Pančeva na ovoj sednici su podržali i predložene programe poslovanje i finansijske planove gradskih i seoskih javnih i javno-komunalnih preduzeća kao i predloge nadzornih odbora pojedinih preduzeća, a koje se tiču cena njihovih usluga.

Tako je usvojena i odluka po kojoj će cena usluge toplotne enegrije koje pruža JKP „Grejanje“ poskupeti za devet posto što je, po rečima direktora ovog preduzeća Predraga Živkovića, minimalno povećanje koje će omogućiti da se pokriju troškovi energenata, čija cena je uvećana usled svetske energetske krize.

 

 

Skuština je podržala i predlog JKP „Vodovod i kanalizacija“ kojim se cena vode, za sve korisnike uvećava za 13,6 posto što je, kako je obraćajući se odbornicima rekao Aleksandar Radulović, direktor „Vodovoda“, iznos kumulativne inflacije od 2018. godine kada je zadnji put menjana cena vode, a što će omogućiti da ovo preduzeće i ubuduće Pančevcima uspešno obezbeđuje kvalitetnu vodu.

Takođe, usvojena je i odluka o povećanju cene usluga JKP „Zelenilo“ što će, kako je rekao direktor ovog preduzeća Danilo Bjelica, omogućiti kvalitativno i kvantitativno bolje funkcionisenje ovog preduzeća u narednom periodu.

Podršku da svoje cene poveća dobilo je i JKP „Mladost“ a kako je precizirao direktor „Mladosti“ Predrag Stojadinov, radi se samo o ceni ulaznica za bazene gde su troškovi ovog preduzeća, poput hlora, poskupeli za čak dva i po puta od kada cene nisu menjane.

Izmenama Odluke o distribuciji vode JKP „Mladosti“ je omogućeno da sportske terene za koje je nadležno zaliva vodom iz gradske mreže.

Pored ovih, odbornici su doneli i odluke o dugoročnom planu razvoja, kao i o kreditnom zaduženju JKP „Higijena“, o magacinskom prostoru i garažama, građevinskom zemljištu, kadrovskim planovima gradskih službi, kao i o promeni cena parkiranja na posebnim parkiralištima u gradu Pančevu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: