Održana 16. manifestacija Čokanski dobošari (FOTO/VIDEO)

ČOKA – Tradicionalna manifestacija “Čokanski dobošari” održana je po 16. put u opštini Čoka. 

Dobošari su nekada davno meštane sela u Vojvodini informisali o značajnijim događajima, kao što su razrez poreza, vakcinacija stoke, dolazak cirkusa i pozorišne družine u selo…

Baš kao u stara vremena, na čokanskom trgu oglasili su se dobošari, nekada prvi nosioci vesti. I ove godine organizatori manifestacije pobrinuli su se da čokanski dobošari, čuvari tradicije dobiju na značaju.

 

 

Preko 130 mališana iz osnovnih škola sa teritorije opštine, šetali su ulicama Čoke udarajući u svoje doboše i time obavestili javnost da je manifestacija počela.

U ime lokalne samouprave brojne posetioce i goste, pozdravila je predsednica čokanske opštine Stana Đember koja je i otvorila manifestaciju. 

“Dobrodošli na šesnaeste Čokanske dobošare. Želim vam da se osećate ugodno ovih par sati i da probate sve te lepe stare banatske kolače koje su za vas pripremala vredna udruženja sa teritorije naše opštine. Nakon programa sledi koncert Mirka Popova, a nakon njega zabavljaće vas regionalno poznati bend “Lexington”, izjavila je Stana Đember.

Nakon kulturno umetničkog programa, usledilo je tamičenje u gurmanskim specijalitetima.

Udruženje penzionera odnelo je pobedu u kategoriji najlepši kolač, dok je pobedu za najlepši štand odnela OŠ Jovan Popović iz Čoke. Nakon toga izabrani su najbolji dobošari u dve kategorije.

Prvo mesto osvojio je Strahinja Sulomar, u kategoriji nižeg uzrasta (od 1. do 4. razreda, dok su drugo i treće mesto osvojili Aleksandar Šošić i Stanislava Lukić. U kategoriji višeg uzrasta (od 5. do 8. razreda) prvo mesto je osvojila Aleksandra Grbin, drugo Iris Krabok, a treće Nataša Miladinov.

Svi posetioci uživali su i u kolačima koje su mogli besplatno da konzumiraju, a koje su pravile vredne ruke iz nekoliko udruženja žena iz opštine Čoka.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: