Održan radni sastanak na temu učeničkih zadruga

Skupština Vojvodine
VOJVODINA – Radni sastanak na temu učeničkih zadruga na teritoriji AP Vojvodine održan je danas u zgradi Skupštine APV.

Inicijativa za održavanje sastanka potekla je od Grada Zrenjanina, dok je domaćin bio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

„Potencijali koje nose učeničke zadruge su ogromni. Izuzetno je važno da se lokalne samouprave uključe u saradnju sa obrazovno-vaspitnim ustanovama i time motivišu druge škole da se uključe u zadrugarstvo“, rekla je zamenica gradonačelnika Zrenjanina Snežana Vučurević.

Tokom poslednjih desetak godina, preduzetništvo je postalo važna tema i u Republici Srbiji i višestruko je integrisano u strateški i zakonodavni okvir sektora poput ekonomije, obrazovanja i omladine.

„Brojne su prednosti i vrednosti učeničkog zadrugarstva. Ono razvija učeničke potencijale, osnažuje radne navike i preduzetničke kompetencije, jača samopouzdanje i svest svakog učenika i učenice o njihovim interesovanjima i mogućnostima i daljoj profesionalnoj orijentaciji u životu. Razvijanje preduzetničkog duha, pozitivan odnos učenika i učenica prema radu, povezivanje nastave sa svetom rada i profesionalna orijentacija bili su u fokusu današnjeg razgovora. Učeničko zadrugarstvo zaslužuje punu pažnju i apsolutnu podršku na svim nivoima“, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš.

Ministarstvo prosvete ulaže velike napore kada je u pitanju podrška učeničkih zadruga.

„Ministarstvo izdvaja značajna sredstva za osnivanje i funkcionisanje zadruga. Zadrugarstvo učenicima pruža mogućnosti i značaj za razvoj, dok u isto vreme čini dobro i za razvijanje obrazovnog sistema“, zaključila je dr Slavica Jašić, načelnica odeljenja za oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja resornog ministarstva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici resornog pokrajinskog sekretarijata, Ministarstva prosvete, Gradske uprave Zrenjanin, školskih uprava sa teritorije APV i dve osnovne i srednje škole, koji su predstavile rad svojih učeničkih zadruga i time razmenile iskustva i primere dobre prakse.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: