Održan Maskenbal u Beloj Crkvi i Kruščici

BELA CRKVA – Češka udruženja sa područja opštine Bela Crkva svake godine organizuju Maskenbal ili kako ga Česi zovu Masopust.

Istorijski gledano, počeci maskenbalskih običaja datiraju još iz paganskih vremena kada su, na taj način, ljudi pod maskama i uz mnogo vike, zvonjave i galame, terali zle sile.

Centralna manifestacija fašanki je maskenbal, koji je ove godine održan 11. februara u organizaciji Češke Besede Kruščica i Češke Besede Bela Crkva.

Posebno je interesantan stari narodni običaj kod Čeha koji se održava u selu Kruščica, a ovoj manifestacije najviše se raduju mališani.

Vesela maskirana družina obilazila porodična domaćinstva i zajedno sa domaćinima igrala i veselila se. Ispred kuća maske su pevale i recitovale pesmice, a domaćini su ih nagrađivali kolačima i slatkišima. Učitelj češkog jezika Stanislav Havel osmislio je niz zabavnih igrica za mališane, izabrane su najlepše i najoriginalnije maske i dodeljene nagrade. Učiteljica češkog jezika Alena Havlova fotografisala je celu manifestaciju, a podrška je stigla od Ministarstva inostranih poslova Češke Republike.

U Sali Češkog doma u Beloj Crkvi uz podršku Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine svoju kreativnost u maskiranju najpre su pokazali najmlađi, jer je, po već ustaljenoj tradiciji, u ranim popodnevnim satima održan dečiji maskenbal. Mališani su se dobro zabavljali, igrali i pevali i na kraju zasladili i slatkišima.

Članice belocrkvanskog udruženja kreativaca „Mustre“ zajedno sa decom pravile su maske i podsticale ih na kreativnost, a nakon proglašenje naboljih maski, sva deca dobila su slatkiše.

Maskenbal je prilika da deca i odrasli obuku različite kostime, a na neki način to je čovekova težnja da maskama otera zle sile i zimu i sve ono što mu ne odgovora u njegovom svakodnevnom životu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.