Održan godišnji pomen poginulim radnicima Rafinerije nafte Pančevo u NATO bombardovanju

PANČEVO – U Rafineriji nafte Pančevo danas je održan godišnji pomen Dušku Bogosavljevu, Mirku Dmitroviću i Dejanu Bojkoviću, radnicima Rafinerije koji su pre 25 godina poginuli u NATO bombardovanju Rafinerije nafte Pančevo.

Polaganjem venaca i paljenjem sveća, jutros je u Rafineriji nafte Pančevo održan pomen trojici radnika poginulih u NATO bombardovanju na današnji dan 1999. godine.

Pored članova porodica poginulih radnika Mirka Dmitrovića, Dušana Bogosavljeva i Dejana Bojkovića, vence su položili u ime rukovodstva rafinerije direktor bloka „Prerada“ Vladimir Gagić i predstavnici sindikata, kao i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

 

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović (Foto: Grad Pančevo)

 

„Dvadeset i pet dugih godina od NATO agresije na našu zemlju, tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, danas Srbiju. Mi se svake godine 4. aprila okupimo na ovom mestu, kako bismo odali počast našim sugrađanima koji su tragično nastradili u Rafineriji nafte Pančevo. Tokom NATO agresije na našu zemlju, Pančevo i okolina su gađani skoro svakodnevno. Od prvih minuta bombardovanja, bili smo meta, a Rafinerija nafte Pančevo je u tih 78 dana bila bombardovana čak 7 puta. Na današnji dan pre 25 godina, kada su pale bombe na pogon „Energana“, poginula su trojica radnika. Danas odajemo počast herojima koji su svoje živote ostavili ovde, Dejanu Bojkoviću, Dušku Bogosavljevu i Mirku Dmitroviću uz saosećanje i podršku njihovim porodicama. Sa tugom i bolom se sećamo svih žrtava NATO bombardovanja, obeležavamo ovaj dan u njihovu čast, ali takođe, koristimo ovaj dan da se setimo svih pogunulih u toj zločinačkoj agresiji koja je bila možda i najgora u novijoj srpskoj istoriji, jer čuvajući uspomenu na naše heroje, iskazujemo im zahvalnost što su svoje živote utkali u temelj budućnosti Srbije. Da se nikome ovakav zločinački akt napada ne ponovi. Možemo da oprostimo, ali nikada ne smemo i nećemo da zaboravimo!“, rekao je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

 

Foto: Grad Pančevo

 

Direktor bloka „Prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo Vladimir Gagić takođe se obratio prisutnima na pomenu.

„Na današnji dan, pre tačno 25 godina, Rafinerija nafte Pančevo je bila bombardovana. Preciznije, bombardovano je naše postrojenje „Energana“. Tom prilikom, tragično su nastradala trojica naših zaposlenih, a četvorica su teško ranjeni. Rafinerija je od tada još šest puta bombardovana, uništeni svi vitalni pogoni koji su služili za preradu i skladištenje nafte i naftnih derivata. Neposredno nakon završetka bombardovanja, Rafinerija je krenula u obnovu sa svojim skromnim sredstvima i mogućnostima koje smo tada imali, nakon toga ubrzo smo krenuli sa radom. U poslednjih 25 godina, Rafinerija je značajno investirala u svoje pogone, postojeće modernizovala, a nove izgradila. Mnogo smo uložili u projekte koji su vezani za ekologiju i veoma smo ponosni zbog te činjenice. I dalje nastavljamo da se razvijamo i to je, praktično, zalog naše budućnosti“, rekao je Gagić.

 

Foto: Grad Pančevo

 

Rafinerija nafte Pančevo je za vreme bombardovanja gađana sedam puta. Tada su uništeni svi ključni objekti. Kako navodi direktor te komapanije, Vladimir Gagic obnovljeno je dosta objekata kako bi Rafinerija mogla nesmetano da radi.

Tokom 78 dana bombardovanja, Pančevo je gađano 24 puta sa oko 60 projektila. Skoro svakodnevno Pančevo i okolina bili su meta NATO napada, a već u prvim minutima bombardovanja naše zemlje gađane su fabrika aviona Utva, vojna baza u okolini Kačareva i Kasarna 5000.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.