Odnosi Srbije i Slovačke tradicionalno dobri i prijateljski

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i delegacija Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Slovačke predvođena predsednikom Odbora Marijanom Kerijem ocenili su da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski.

Tokom sastanka istaknuta je neophodnost produbljivanja i daljeg jačanja odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, naročito u ekonomskoj sferi.

Izraženo je zadovoljstvo što dve zemlje ostvaruju kontinuiran politički dijalog na svim nivoima i spremnost da se on u predstojećem periodu intenzivira.

U tom smislu je preneto uverenje da će predstojeća poseta Srbiji predsednika Vlade Slovačke Eduarda Hegera pružiti dodatni impuls daljem produbljivanju sveobuhvatnih odnosa i saradnje Srbije i Slovačke.

Dačić je istakao da Srbija posebno visoko ceni principijelnu podršku Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i pronalaženju održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Keri je preneo spremnost Slovačke da sa Srbijom nastavi intenzivnu komunikaciju i saradnju na svim poljima.

Posebno se založio za intenziviranje ekonomske saradnje, kao i značajnije prisustvo slovačkih privrednika na srpskom tržištu.

Ponovio je da Slovačka ostaje privržena svom principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i da će njegova zemlja i ubuduće nastaviti da pruža punu podršku evropskim integracijama Srbije.

Izrazio je zadovoljstvo položajem i tretmanom koji predstavnici slovačke nacionalne manjine uživaju u Srbiji i preneo očekivanje da će takav kvalitet odnosa prema njoj biti očuvan i ubuduće.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: