Odnosi Srbije i Irana na visokom nivou

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su bilateralni odnosi Srbije i Irana na visokom nivou, istakavši da je Srbija zahvalna Iranu što nije priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova, kao i na principijelnom stavu u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje.

On je, posle sastanka sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amir Abdolahijanom u Ministarstvu spoljnih poslova, istakao da se Iran principijelno ponaša i kada su u pitanju međunarodne organizacije i da nije glasao za prijem Kosova, bez obzira, kako je kazao, na sve pritiske koje je Iran imao.

Dačić je dodao da je Srbija čvrsto opredeljena za saradnju sa Iranom i da će dve zemlje u narednom periodu sagledati u kom sve obliku mogu da razvijaju saradnju.

Istakao je da je spoljnotrgovinska razmena dostigla 55 miliona dolara u poslednjih nekoliko meseci i dodao da će se raditi na razvoju te i svih drugih vidova saradnje, kao što je saradnja u oblasti energetike, prosvete, nauke i kulture.

Dačić je naveo da je dodeljeno 18 stipendija za zainteresovane iz Irana za studiranje u Srbiji.

Kako je naglasio Srbija i Iran obeležavaju 85 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa što ukazuje na dugogodišnju tradiciju u saradnji dve države.

“Bilateralni odnosi Srbije i Irana su na veoma visokom nivou”,rekao je srpski šef diplomatije.

Dačić je istakao da je Srbija zabrinuta zbog dešavanja u Iranu, ali da se ne meša u unutrašnja pitanja drugih država.

“Želimo da se problemi reše u interesu iranskog naroda i države”, rekao je Dačić.

Dodao je da je Iran prijatelj Srbije i da će Srbija u skladu sa tim biti principijelno na njihovoj strani.

Ministar inostranih poslova Irana je izjavio da je preneo pozdrave iranskog predsednika Ebrahima Raisija predsedniku Srbije Aleksandru Vučiču, kao i da je uputio zvaničan poziv da srpski predsednik poseti Iran.

“Nadam se da ćemo biti svedoci zvanične posete predsednika Vučića Teheranu”, rekao je Abdolahijan.

Dodao je da dve zemlje imaju dobru bilateralnu, političku, ali saradnju na polju parlamentarnih odnosa i preneo da je sa Dačićem razgovarao o širokom spektru saradnje između dve zemlje, naglašavajući da Iran Srbiju vidi kao istočnu zemlju na zapadu, ali i zapadanu zemlju na istoku.

Iranski ministar spoljnih poslova izrazio je zadovoljstvo što je, kako je kazao , trgovinska razmena povećana za 50 odsto u poslednjih godinu dana.

Abdolahijan je kazao da su spremni da održe 16. sednicu ekonomskog komiteta o saradnji dve zemlje i naglasio da Iran svim zemljama Zapadnog Balkana želi mir i prosperitet.

“Imajući u vidu dugu saradnju, pružamo ruku prijateljstva Srbiji i svim drugim zemljama Zapadnog Balkana”, poručio je iranski ministar inostranih poslova.

On je naglasio da Islamska republika Iran podržava poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja i Srbije zbog čega insistira na očuvanju tog integriteta i nacionalnih interesa Srbije.

“Podržavamo sve mere koje Srbija preduzima u tom pravcu”, rekao je Abdolahijan.

Govoreći o situaciji u Iranu, kazao je ta zemlja bila suočena sa mešanjem stranog faktora u unutrašnja pitanja i da je iranski narod izašao uzdignute glave iz hibridnog i višeslojnog rata.

“Za nas je bilo jasno da SAD i neke zapadne zemlje tragaju za izazivanjem nemira u Iranu”, rekao je Abdolahijan.

Dodao je da Iran neće dozvoliti nijednoj strani da izazove teror u toj zemlji, prenevši da je razgovarao sa šefom diplomatije EU Žozefom Boreljom o ukidanju sankcija Iranu i preneo da mu je rekao da je Iran prihvatio dogovor koji je u interesu iranskog naroda.

Abdolahijan je kazao i da je razgovarao i sa nekoliko ministara spoljnih poslova nekih evropskih zemalja, ne precizirajući o kojim je zemljama reč i da im je preneo da bi sve strane trebalo da se vrate na poštovanje svojih obaveza.

Iranski ministar je istakao da je Iran nema ograničenja za proširenje odnosa sa Srbijom i da je spreman da kroz seriju dokumenata pristupi i saradnji u oblasti energetike ukoliko od Srbije dobije zahtev o tome.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: