Ako želite da napravite ručak bez mesa, karfiol zapečen u rerni je pravo rešenje za vas.
Sastojci:
1 glavica karfiola
pola šolje biljnog (sojinog) mleka
pola šolje brašna
1 kašika kukuruznog brašna
1 kašičica jabukovog sirćeta
pola šolje prezle
1 kašičica izrendanog parmezana
Za sos:
1 kašičica maslinovog ulja
1 mali, sitno iseckani luk
1,5 šolje iseckanog paradajza
trećina šolje supe od povrća
1 kašika paradajz pelata
1 kašičica belog luka u prahu
pola kašike slatke paprike
malo peršuna, izrendanog sira, so i biber po ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i stavite papir za pečenje u odgovarajuću posudu. Isecite karfiol na ravnu parčad. U činiju stavite mleko, brašno, kukuruzno brašno i sirće i mešajte dok se smesa ne sjedini. U odvojenoj činiji pomešajte prezlu i parmezan.
Potopite parčad karfiola u mešavinu sa mlekom i potom ih prekrijte prezlom sa obe strane. Parčad stavite u posudu i ostavite da se peku 30 minuta.
Dok se karfiol peče, zagrejte maslinovo ulje u tiganju do srednje temperature. Stavite luk u ulje i pržite ga 5 minuta. Dodajte paradajz, supu, pelat, beli luk u prahu, papriku i peršun i posolite i pobiberite po ukusu.
Kada provri, smanjite i pustite sos da se polako kuva 10-15 minuta dok ne postane gust. Izvadite karfiol iz rerne i prelijte svako parče sosom od paradajza i sira.
Vratite u rernu i ostavite da se greje još 10 minuta ili dok se sir ne istopi.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.