Odgovorna pronatalna politika – Besplatna pratnja, roditeljski dodatak i paušal za nabavku opreme za dete

NOVI SAD – Nedavno se pojavila informacija iz Kliničkog centra Vojvodine, da je Novi Sad stekao sve uslove za besplatnu pratnju za porodilje.

Pratnja će biti omogućena čim se ukine proglašena epidemija influence, a ukidanje se očekuje veoma brzo.

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da prisustvo oca, člana porodice ili prijatelja na porođaju pozitivno utiče na razvoj deteta i oporavak majke.

A kakva je situacija kod naših „komšija“?
Dok je u Sloveniji prisustvo oca ili drugog člana porodice porođaju uobičajena stvar, u Crnoj Gori i Hrvatskoj ovi slučajevi su sporadični, dok u Bosni i Hercegovini otac može da uđe u porođajnu salu tek poslednjih pet minuta porođaja.

Zašto je bitna pratnja na porođaju?
Studiji Svetske zdravstvene organizacije i 2020. godine navode da žene u velikoj meri vrednuju i imaju koristi od prisustva na porođaju nekoga u koga oni imaju poverenja.

„Ženama podrška pomaže da se osećaju bezbedno, snažno i samopouzdano“, jedan je od zaključaka ove studije.

„Mnogim porodicama znači i prisustvo muža ili partnera na porođaju jer im pruža iskustvo povezivanja.“

Muški partneri, koji su pratili žene na porođaju, „često su se osećali da je njihovo prisustvo pozitivno uticalo na odnos sa ženom i novom bebom“, navodi se.

Upravo mogućnost da kroz porođaj prođu kao porodica za mnoge roditelje i u Srbiji je važno iskustvo. Mnogi parovi tokom trudnoće rade zajedno, idu na preglede, u školice za roditelje, a porođaj tu dođe kao kruna čitave priče.

Pratnja na porođaju pomaže porodilji i pruža joj psihički mir i osećaj sigurnosti, što pozitivno utiče na porođaj, ali i period nakon izlaska iz porodilišta, navode iz Unicefa, organizacije Ujedinjenih nacija za zaštitu prava deteta.

Grad Novi Sad i Republika Srbija vode odgovornu pronatalnu politiku.
Koliki je iznos roditeljskog dodatka u Srbiji?

Iznosi koji se isplaćuju za decu rođenu od 1. januara 2024. godine pa nadalje su sledeći:

Prvo dete: jednokratno se isplaćuje iznos od 371.614,46 dinara.
Drugo dete: isplaćuje se iznos od 329.643,66 dinara u 24 jednake rate, pri čemu rata iznosi 13.735,15 dinara.
Treće dete: isplaćuje se iznos od 1.977.861,97 dinara u 120 jednakih rata, pri čemu rata iznosi 16.482,18 dinara.
Četvrto dete: isplaćuje se iznos od 2.966.792,95 dinara dinara u 120 jednakih rata, pri čemu rata iznosi 24.723,27 dinara.
Paušal za nabavku opreme za dete

Paušal za nabavku opreme za dete za decu rođenu 1. januara 2024. godine i kasnije iznosi 6.867,58 dinara.

Foto: Unsplash/Toa Heftiba

Paušal se isplaćuje zajedno sa jednokratnim iznosom roditeljskog dodatka za prvo dete, odnosno prvom ratom roditeljskog dodatka za drugo, treće i četvrto dete.

Sa dobijenim rešenjem i ličnom kartom roditeljski dodatak i paušal za nabavku opreme možete podići sa namenskog računa koji se otvara po službenoj dužnosti kod Banke Poštanska Štedionica (ukoliko nemate račun u ovoj banci).

Podsećamo, iz budžeta Grada Novog Sada je za 2024. godinu izdvojeno 122 miliona dinara na ime novčane pomoći za novorođenče.

Foto: Pexeles/Vidal Balielo Jr.

Za prvo dete rođeno u Novom Sadu, 1. januara 2024. godine, majke su iz sredstava budžeta Grada ostvarile pravo na novogodišnji poklon u iznosu od 300.000 dinara.

Takođe, majka koja je rodila prvo dete u novogodišnjoj noći ostvarila je pravo na novogodišnji poklon u iznosu od 300.000 dinara.

Majke dece rođenih 1. januara dobile su pomoć od 200.000 dinara. Pravo na novčanu pomoć za prvo dete ima majka u iznosu od 50.000 dinara

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.